peMakLuMAn daa....

aDelah Ini DiumuMkaN bAhAWasAnYa adaLAH tAK dibEnarKAN seBarAng AyaT yAng BeruNSur Lucah, CaRut, CaCi-Maki yaNg BleH mENiMbULKAan iSU KePadA BanGSa, AgaMa, NeGara daN Kata2 Yang SamE WaktUNya MelaInKaN DaRiPaDa TauKe BLOg sEnDiRi...... HarAp SemuA PeLaWat DapAt MeMaTuHI perATUraN SuCi ini......Idop Budi BAHasa...
budi bahasa, budaya kita!

boycott la wei...

http://inminds.co.uk/boycott-brands.html

Thursday, December 31, 2009

2009 wrap ups (tiru tajuk post esan)

saje la nk wat entri kali ni yang terakhir for this year..

januari
-plg tekilan x dpt g kenduri kawin kakak kt kl...ak dh dok menangis sorang2 kat aberdeen...cis..siap fail exam lagi...patutnye aku stay je kat msia..n amik resit paper..alang2 nak meresit!

mei
g prague dgn teah..total 100pound kot...tiket return 40pound..mahal gak la...tinggal kat rumah membe2 teah, dak2 msia kt prague ..rumah besar...makan free...ok la. 1st time naik tram!

jun
jaga anak2 pakcik shabudin kat glasgow...pakcik shabudin br je kuar ospital..xsempat tnya kabar lg

julai
join pakcik shabudin ke france, spain, andorra...best ! sume freee!

ogos
g germany, luxembourge

september
bulan puasa, g dublin n galway (ireland)..jaulah ke italy..g bristol , bath tengok stonehenge.., g london yg membosankan gak r...hahaha..ni sume return tiket 10pound je!..so ade ra spend dalam 150pound utk sume ni

oktober
rase bengang ngn pihak univ yg sruh blik msia wat praktikal..xleh smbg blaja

november
sampai malaysia...panas giler..transit kat sri lanka ...huhuh...lepak surau dia n main tenet free..mmg best!

disember
bz berpraktikal..jumpa membe2..berdating dengan sketchup, dan beramah mesra dengan otoked...juga umi ambil anak angkat nama Mek a.k.a nur amina

so...tu je r yg sempat ak flashback dlm masa tedekat ni...

Tuesday, December 29, 2009

aku dan bank islam

hari ni
aku setel
tutup acc bank islam yg buat ak sakit ati
sempat jugak ak tnya kt kaunter
psl repot aku tu
aku: repot duit ilang sy tu, apa jd?
org kaunter: eh..xd apa2 pn..
aku:patutnye dlm rekod ade kes sy lapor ilang duit
org kaunter: xd pun dlm rekod buku ni

apa kejadah nye!
duit aku ilang beribu kot!
xkn xd repot...ape la
siap ak g balai polis wat aduan..ah malas nk ckp psl ni

pastu ak ckp
klo sy ttp acc
sy nk buku ni
nk simpan
pastu dia tnya nk wat pe
la..ni bahan bukti kot duit ak ilang
xkn le xbleh

ak ttp acc pun sbb mls nk pk
nnt blik uk
acc x aktif
nnt kena aktifkn
pastu kena byr rm10
jd
drpd ak ade byk mende kene pk
baik ak delete je
mls nk pk....aaaaaaaaaah

tp senang citer
jauhkn la diri dr bank islam
bukn ak sorg kot tekena
ak tnya membe
beberapa org gak r ilang duit kt situ

sape yg x setel lg ptptn ke
apa ke
tukar r acc ke bank lain

cr r bank yg slmt, xd riba, customer feedback dia pun ok
so..slmt berbanking!

Tuesday, December 22, 2009

keje kijo keroje..kerja!

aha
ops
salam semua
sari berita penting

ni aku baru je balik keje
pastu masak dinner
macam bese
umi xd kt rumah
so aku la jadi kuli serba boleh..boleh masak, boleh makan, boleh tido dan sume nye boleh..malaysia boleh!

currently watching cinta balqis..nak tunggu maghrib..tak masuk lagi..cun plak tengok si mey mey ni..cun la.. dia nak amik suami orang..bior ler...dia pun cun

oklah..
saje la nak tulis
so far penat gak r dah keje ni
maybe sebab kejenye pun macam monotonous je
lukis
print
print
lukis
g meeting
g site
tp mmg kalo g site
penat gile
klo dok opis je
boring plak
patut la dorang suka lunch lama2
pastu kul 430 ptg lak makan goreng pisang

kiranye ruting nye macam ni la

830am: ak sampai opis..opis lum buka..kalau dah buka pun ade en.normal je...
9.00 am : ketibaan tetamu kehormat mcm yus, eri, kamil, kak nita, kak ayu, an
9.10: ketibaan kak sha
so stat le keje smpai kul 1230
1.00 pm: kuar lunch- kadang2 aku join..kadang2 x...xd bajet r nk lunch sll..elaun pun rm300 je..so xleh r nk sll lunch
2.00 pm: balik dr lunch
340 pm: suara2 minta goreng pisang..ade la sesape rajin wat teh
4.00pm makan goreng pisang
4.57: ramai dh mula pack utk balik
5.00:firm mula kosong kecuali aku, yus, kak nita, big bos!
530 aku balik...
besenye mcm ni la
hahahahaha

ekceli masa keje dr kul 9am-5pm
tp dh bos ni orait je
maka dorang pun selamba je
hahahaha

Wednesday, November 25, 2009

dari manchester ke milan..

10 sept 09
dh tido kt epot dublin..port tido tu mmg terbaik r..dekat ngn toilet..dekat ngn plug..siap dekat ngn kerusi urut..pastu ramai lak berkampung tido kt situ..kitorg ni klo tido pun..ade r giliran berjaga..so ..xd r sume bantai tido x bgn2
naik flite smpai manchester blik dlm kul 9 pg...bli daily bus pass (+-3$)
g rmh membe..basuh baju2..sidai kt rmh dia...rehat2..buka emel..kot2 la dpt keje..pun xd dpt....tgk result pun mcm hampeh je...tido..sebab next flite to milan mlm tu kul 8 mlm..so...macam berjam-jam gak la melepak2 kt rmh dorg

dlm 5 ptg kitorg pn g r epot balik..sempat singgah kedai utk bli biskut2 utk bw ke italy...dh search kt intenet..xde pn kedai halal or masjid...kitorg pn prepare la apa2 yg best


sampai epot jumpa la ngn Ain...ade r tunggu dia ..
then sambung lepak kt chaplaincy ME, dia solat apa sume..pastu dok borak2..cek punya cek
ain salah print boarding pass...aisemen
mcm mana ni?...toshio?..kitorg pn tawakal je r..g je VALIDATE VISA kt kaunter ryan air..lepas bersoal jawab...dia bg lepas r..ye r..muka kitorg ni bukn la muka penjenayah mana pn...pastu kitorg pegi r ke security lak..kat sini lg best
dh r kene scan bar code kt security tu..kitorg ok je..tp sebab Ain ni xd barcode la plak kt boding pas dia yg spesel tu..dh ..ngorat punya ngorat pakcik security..dpt la lepas gak...cuak gak ak
kang tak pepasal tertinggal sorang lak...

sambil kitorg dok boring2 tgu flite..ade r sorg mcik sporean..pakai tudung..dia lak mcm x berapa nmpak kot nk membaca..so kitorg pn tunjuk r dia nye gate apa sume..tu r..klo kite pakai tudung..kan senang nk detect islam ke x...haauihauhau..konpiden je nk bg slm...

yg kitorg lak msih x cukup sorg lg
kak nurul x smpai2..kol dia..masih dlm bus on d way ke epot..jam dh nk kul 7.00 dh...ish..dh r flite lbih kurg kul 8...ak siap pesan byk kali
sampai je
pegi validate visa
then br lalu security

dia lak
sampai2..menonong je lalu security
dh...tup tup dia ckp

kak nurul: akak, dh kt tmpt cek in ni
ak tgk je boding pas dia

aku:.ish..xleh ni..akak kne validate blik..try minta kt security ckp nk kuar blik

kitorg pn belari2 la ke security blik...pstu dorg ckp..sape dh masuk, xleh kuar...bihtu..dah panic2 ni

cr r kaunter customer services
ALHAMDULILLAH ade...dekat gate 20 (klo x silap ak r)
kol lak org ryan air ..bncg..mcm mna kn..dia bleh je ckp xperlu validate..

bengong...org EU mmg x yah validate
non Eu kene ...stlh kol berkali2..br r ade org dtg
jemput kak nurul

pastu stamp validate visa tu
pastu kak nurul lalu balik securty
security dh bising2 ckp xsempat
tp ALHAMDULILLAH , flite delay..kul 8.55...klo x delay..kompem la kak nurul x sempat naik...tu sume tu rezki

dh naik flite ke Milan Bergamo (5.00 E) ..masing2 tido...penat kot...ade r bncg sikit taktik2 becakap d hadapan imegresen italy nnt...

----------------------------- kos so far : 5.00E= 5.00E-----------------------------------

Thursday, November 19, 2009

kisah2 dlm idopku part 10 (utm ..opis ayah edition)

ha..
boleh dikatakan
separuh masa idop aku masa kecik diSpen kt utm
ye r..ak blik skolah je, bus hanta ke utm...kirenye utm tu taman permainan ak lah..hafal dh nama2 tmpt dll

60-ayah tiap kali balik keje akan hepi n ckp 'ayah bejaya kutip 3 hari ni masa solat zhr..or maybe dpt kutip 10 hari ni masa solat asar'
tu maknanye, masa ayh on d way ke masjid, masa dia lalu kat padang dpn msjd tu..beliau bejaya menkutip tali nylon yg org guna utk potong rumput tu..bile dia nampak je, dia kutip n bw balik utk potong rmput kt rmh plak..jimat ooo...

61- kire masa kecik, ak pn sll gak wat keje menkutip ni..esan lak mmg hobi dia sjk azali kutip sampah bw balik rmh smpai umi sll marah..klo jejalan g kedai ke..dia nmpak mende yg mcm best je, dia akan kutip tanpa segan silu..wpun mende tu xd function..

62- kt bwh msjd utm dulu ade kedai jual donat yg sedap giler..lps blik skolah sll rase nk beli kuih n beli air gas kt mesin..air dlm cawan 70 sen..kt situlah bus turunkn kitorg hari2

63- selalu je time nk beli air gas, mesin tu mcm bengong..kitorg yg mmg hackers ni pun sll je r..masuk 20 sen..ketuk2 sikit..kuar singgit..air tin dahlah rm1.20..so, umi lak mmg xnak bg duit utk beli air2 yg x berkhasiat tu..so terpaksa r membuat vandalisme agar drpd duit sikit, jd byk,,jd dpt air gas....rekod aku..masukkn 20 sen...ketuk punya ketuk..dapat rm3.50..hebat kan aku!

64- kdg2 lg best , semangat nk air gas punya psl..sll je time brader yg dtg nk letak air tin baru tu..cepat2 kitorg mengpau dari dia..buat muka kesian..ala2 xd duit nk beli air..nnt dia bg air free je..tp ni jarang dilakukan kerana nk kene time brader tu ade...ak lak mana lah hapal jadual dia isi tin baru...

65- sambil2 tunggu ayah amik kitorg, sambil2 minum air gas tu..sll gak la gi lepak tmpt PAKCIK KACA. pakcik kaca ni dr kitorg sgt kecik, smpai kitorg besar sikit, dia sll je duduk kt makmal kaca c09 tu tiup kaca n buat mcm2 bentuk..kitorg baik betul ngn dia..sangat amaze dgn kebolehan meniup beliau..sll terpegun je..umi ckp nama dia pakcik zaki (kitorg xpnah tnya nama dia apa, tau pecah masuk makmal je!)..hinggalah masa nk kenduri kawin ki n kakak aritu..ak n esan nk jemput dia..kami pun pegi r ke makmal kaca tu..dh lbih 5 tahun lah x jejak sana..tekejut kitorg bile dorg ckp dia dh meninggal..sedeh gak r..ade rase mcm bond gitu...hahahaha

66-sll tiap2 thn akan ade petandingan glider, kirenye budak2 utm under FKM akan wat la replika kapal terbang..pastu ade pertandingan kene baling bende tu..tgk kapal tbang mana tebang plg jauh..fuuuuhh..dtg tgk pertndingan ni mmg best wooo....

67-dekat opis ayah, mcm suram sikit..dr kecik sll kami naik tangga turun tangga je..xtau nape..kt opis ayah ade lift yg mcm seram..mcm terbiar je <--a bit exaggerate lah kan... ade hantu kot dlm lift tu..mcm citer hantu tower 13

68- kat opis ayah gak kan, ade 2 bilik yg sgt femes..1 bilik pakcik NABI BAKS...xtau lah apsal...tiap kali lalu dpn opis pakcik nabi baks tu..mesti nk gelak guling..kitorg pun pgl dia pakcik nabi..sampai ke tua2 ni pun..asal lalu je dpn opis dia, mest nk gelak je...klo masa kecik, gelak mmg dh x kontrol dh..selamba je dpn opis dia, gelakkan nama dia..ayah pun sll buat joke 'apa susah2 cr nabi, kat FKM kn ade!"..
1 lg bilik yg femes, bilik pakcik arab..pakcik arab ni dulu dok sriputri gak..ade isteri arab..tp la ni dh kawin ngn org mlayu...yg ak igt, g mkn kt rmh dia..sedap wooooo...byk gile dia masak mcm nk buat open hse sedangkan ajk famili ak je mkn

69-kt opis ayh gak ade pokok buah tin..percayalah..sesape nk mkn buah tin yg fresh..leh lah dtg utm..FKM...kitorg dh boring dh mkn buah ni (aku x suke,,seingat ak lah...ki lah org 1st yg show ak how to eat d fruit...)

70- dulu, kalau ayah free wiken..sll je ptg2 dia ajak g padang kawad ke..padang utm ke..main2 bola ke..apa ke..kire mcm wat padang tu mcm bapak aku punya gak r...tp bila dh pindah kgkr pulai, dh ade laman sndiri..dh xbuat mcm tu dh..

71- dlm opis ayah ak ni, ade kulit lembu bentuk balang, tongkat ali. majalah bertimbun2..7 keturunan x abis baca..dan mcm2 mende pelik...sampai xleh nk bejalan..cume ade sikit ruang je utk solat..kire mcm boleh buat citer 'night at the museum' gak r kt opis ayah ak ni...sape studen dia, kompem tau...

besenye dr kecik dok lepak opis umi je, jrg lepak opis ayah...kire ni je r yg ak igt...hmmm
kawan2 opis ayah pun..yg ak knl mcm makcik maimanah..yg lain2 ak x igt

da...

Sunday, November 15, 2009

esan, sile komen!

ayah pening dan design rumah


^-^ $-$: ki watpe?
^-^ $-$: smlm kn..ayah tebang poko pisang
^-^ $-$: pastu tertimpa kepala dia
^-^ $-$: pastu ayah pening kejap
^-^ $-$: tp hr ni dh ok
Zaki: skrg? ok?
^-^ $-$: ok je
^-^ $-$: siap g town lg
Zaki: oh
Zaki: pening teruk ke?
^-^ $-$: lps blik solt shr
^-^ $-$: zhr
^-^ $-$: trus tido
^-^ $-$: smpai kul 3
^-^ $-$: ntah r
^-^ $-$: kakak asma ad kt rmh
^-^ $-$: dia tgk2 kn smlm
^-^ $-$: ok je
^-^ $-$: ki kt ne ?
^-^ $-$: serembn ke pD?
Zaki: 3 pagi ke 3 petang?
Zaki: kelas kat sbn
^-^ $-$: 3ptg
^-^ $-$: besenye kn ayah nak makan
^-^ $-$: ni x mo makan sbb nk tido ...pening
^-^ $-$: tp smlm dh mkn byk dh
^-^ $-$: ok r tu maknanye
Zaki: haha
Zaki: so nak suruh balik ke tak?
Zaki: abg balik kejap je, naik sport car
Zaki: haha
^-^ $-$: xyah la balik
^-^ $-$: ayah pun dh kt town
^-^ $-$: saje je habaq
^-^ $-$: kot2 ki kol la ki
^-^ $-$: tp mmg kakak risau smlm
^-^ $-$: time ayah tidoq pun kitorg jenguk2 r
^-^ $-$: kot2 dh terpengsan
^-^ $-$: kakak ckp
^-^ $-$: klo tertimpa kepala tu bahaya
^-^ $-$: sib baik la batang pisang
^-^ $-$: ish ish ish
^-^ $-$: tiap2 sejam kitorg cek tgk
^-^ $-$: try pangil ayah
^-^ $-$: tgk ayah leh sedar tak
^-^ $-$: kot2 la xsedar
^-^ $-$: tp alhmdllh
^-^ $-$: ok je!
^-^ $-$: : xyah la balik
^-^ $-$: ayah pun dh kt town
^-^ $-$: saje je habaq
^-^ $-$: kot2 ki kol la ki
^-^ $-$: tp mmg kakak risau smlm
^-^ $-$: time ayah tidoq pun kitorg jenguk2 r
^-^ $-$: kot2 dh terpengsan
^-^ $-$: kakak ckp
^-^ $-$: klo tertimpa kepala tu bahaya
^-^ $-$: sib baik la batang pisang
^-^ $-$: ish ish ish
^-^ $-$: tiap2 sejam kitorg cek tgk
^-^ $-$: try pangil ayah
^-^ $-$: tgk ayah leh sedar tak
^-^ $-$: kot2 la xsedar
^-^ $-$: tp alhmdllh
Zaki: ok
Zaki: okhttp://en.wikipedia.orghttp://en.wikipedia.org/wiki/President_of_uganda
Zaki: http://en.wikipedia.org/wiki/President_of_uganda
Zaki: sila lah baca
^-^ $-$: sat2
Zaki: lepas ni boleh jawab soalan bong, siapakah presiden uganda
^-^ $-$: hahahaha
^-^ $-$: ki masih belaja lg ke exam?
Zaki: tgh kelas
^-^ $-$: fuiyoo
Zaki: a?
Zaki: una tgh buat ape?
^-^ $-$: tgh tgk tv
^-^ $-$: br blik rumah dr dolah
^-^ $-$: tgk design rumh dia
^-^ $-$: nk kene pk design ni
^-^ $-$: awat?
Zaki: dr dolah mana
Zaki: ?
Zaki: yg ISA ke yg tepi jalan main road?
^-^ $-$: abdullah tahir ke jahir
^-^ $-$: tepi jln
^-^ $-$: una masuk rmh dolah isa tu
^-^ $-$: kompem ad org catat nnt
^-^ $-$: hahaha
Zaki: hehe
Zaki: design kubu
Zaki: hehe
^-^ $-$: rmh bosnia la
^-^ $-$: haha
^-^ $-$: tp tanah dia kurus
^-^ $-$: panjang
^-^ $-$: x lebar
Zaki: hmm
Zaki: una nak wat rumah bosnia ke?
Zaki: itu rumah abg nanti
Zaki: haha
^-^ $-$: x r
^-^ $-$: una nk wat rmh cm rmh melayu
^-^ $-$: ni org klnttn ni
^-^ $-$: tp tgk r cmne
^-^ $-$: 6 bilik wooooooooo
^-^ $-$: 1 tingkt
Zaki: syok tu
Zaki: 6 bilik, 1 tingkat
Zaki: rumah kita pun 6 bilik kat tignkat 2
^-^ $-$: ye r
^-^ $-$: 2 tingkt
^-^ $-$: klo 1 tingkt
^-^ $-$: either biliik kecik2
Zaki: buat la rumah siling tinggi
^-^ $-$: or rmh panjang macam skolah
Zaki: barula nyaman bah
^-^ $-$: hahahahaha
^-^ $-$: ye btul
Zaki: rumah kita, kat tingkat atas pun ada 6 bilik
^-^ $-$: 4
Zaki: satu bilik umi, satu bilik ayah, satu bilik bacaan, satu bilik kak asma, satu bilik laki, satu bilik air share
Zaki: 6 la
^-^ $-$: xkire toilet r
Zaki: abes, ayah ske dok toilet lama2
Zaki: haha
Zaki: kira bilik a gak
^-^ $-$: hahah
^-^ $-$: aa la
^-^ $-$: lupa tnya
^-^ $-$: dr dolah suke dok toilet lama ke kejap
^-^ $-$: klo lama
^-^ $-$: maka akn design lawa2 la
Zaki: kalau lama dan bawa masuk magazine, mungkin boleh design cabinet dan rak buku terus kat situ
Zaki: termasuk cd player dan home teater (gema dolby sound system)
^-^ $-$: oh kene sound proof and smell prof
^-^ $-$: kot2 la kentut kuat n kuat kentut
Zaki: lepas ni, una publish la chat ni kat blog. sure esan komen
^-^ $-$: sure2
^-^ $-$: nnt esan nk design rmh dia cmne lak
^-^ $-$: ki raya aji thn ni kt ne?
^-^ $-$: jb r
Zaki: jb ah

Thursday, November 5, 2009

kisah2 dlm idopku part 9 (hotel edition)

salam dari malaysia
what?
dari malaysia
saje buat tekejut kt post sendiri

sambung balik r cite kisah2 dlm idopku yg dh lama x sambung

al-an ak dok melayan bosan dpn tv yg juga membosankan dekat hotel yg umi ade bengkel..hotel paragon.. normally masa dok2 kt hotel ni..leh menyebabkan teringat masa zmn kecik2

antaranye

53- selalunya hotel akan bg breakfast pg for 2 je...so klo kitorg dtg hotel 1 kluarga..maka kene r decide sape yg dpt mkn brekfes tu..ciri2 org yg akan dihantar tu mesti r:
-bleh melantak byk2..rugi wooo buffet klo mkn sikit <-- ni kepakaran semulajadi kitorg adik beradik
- kemahiran menCilok makanan utk bw balik yg tinggi...klo xreti nk cilok..mmg xdihantar r<--kepakaran umi sbb sll berjaya mengSonglap kuih muih dr tmpt bengkel n seminar utk bw blik masa mkn petang..bw blik utk2 anak2nye ala2 ibu burng bw blik food ke sarang.. besenye kepakaran ini akan dibantu dengan memakai jacket yg byk poket agar byk ruang utk mensimpan food..n normally makanan yg bejaya diPau mcm muffin,roti,butter, jam dll
-kebolehan untuk bangun n duduk for several times kat tmpt buffet tanpa segan silu, khasnye utk menambah makanan
-daya mesra alam yg tinggi agar mudah KowTim ngn waiter/waitress supaya dia x angkut sudu garpu..nnt asik tukar yg br...x environmental frenly la mcm tu
-kebolehan mengExpend perut yg tinggi supaya mudah mensedia ruang2 utk kemasukan makanan secara berganda
senang citer..xsemua leh jd mcm org2 d atas..n kadang2 kalo election, aku kalah n abg2 ak yg pegi mkn..time tu kekecewaan mengatasi segalanya..tp sll gak r aku yg g..

54-oleh krn dh sll n agak membiasakan diri dengan melepak di hotel..maka scr x lgsung perasaan dok hotel tu mcm rase tumpg rumh jiran je..makanye, klo dok hotel..kitorg akan bw la sandwich maker, sejadah, biskut, roti, n sume makanan ala2 mangsa kebuluran gak r nnt hotel tu..siap kitorg dtg kdg2 dgn baju tido je sbb mmg sometime hotel tu dekat je ngn rmh..tp nk teman umi seminar n sian dia tido sorg..so kitorg pun pindah r kejap

55- penah terjadi time lepak kt hotel kat penang..sekali panas.esan nk buka tingkap...pstu tingkap tu instead of terbuka..it flying without wings ke bawah..pergh..jatuh n pecah berderai..mujur bwh tu cume bumbung hotel gak..pastu ayah kene byr ganti rugi rm800 sbb tingkap tu pecah..ekceli b4 esan buka tingkap tu, ak dh nmpk dh yg tingkp tu senget..tp x agak la plak dia nk jatuh..tah apa2 hotel tu tah

56- kitorg dh terbiasa dr kecik amik bw blik brg2 hotel mcm writing pad, toilet roll, envelope, syampu n sabun, seliper tido..dan lain2...kire antra hobi ayah ialah mengkumpul botol2 syampu yg kecik2 tu..ayah jugak amat suke ke masjid dgn memakai seliper hotel (zuhud gitu, tp hotel nye kadang2 palace of golden horses!) wahaahahaha

57- skill beramah mesra ngn housekeeper pun bejaya di develop seperti membuat muka x malu minta kopi, teh, gula dll...pergh....rumah aku stok byk giler smpai xyah bli kopi n teh...sume nye di taja oleh hotel!

58- masa kecik mcm layan je r dok hotel sbb leh mandi swimming pool..tp skrg ni dh besar..leceh sikit r..tp boys dorg berendam je sll..bukn main sonok lg...

59- aku teringat msa kecik, ak n anak makcik midah (umor bwh 9 thn kami semua) dok nk mandi swimming pool..pastu kn...guard yg jaga swimming pool tu x bg kitorg masuk sbb dia sruh pakai baju mandi..
pastu kn
aku: mana bleh bang, pmpn kn kene pakai tudung..aurat ni
guard:abg tau la, abg pun belaja agama gak
ain (ank mkcik midah) : agama apa bang? agama budha?

lalu brother tu pun blah sbb bengang..tp kitorg xdpt gak masuk swimmg pool wpun stlth mengSound bro tu cukup2

wahahaha...

Monday, November 2, 2009

salam dr colombo

baru je kuar dr kpl tebang
leh plak ad kaunter komputer free
ahh
walaupun diri
ak layankn je r nk taip kt sini lama2
sbb xd org pun guna
flite aku pn lg 12 jam
apa lg ak nk buat?
nk layan muvi
mls nk on laptop
satgi la kot
smentara org xd beratur nk guna komp ni
ak guna r dlu

btw
so ....far
pejalanan smlm
cek in punya r susah
mula2 timbang 32kg
ak pun repack la
a few things masuk jd hand lgg
pastu g timbang lg
then naik lak 33kg
ish konpus gue....
dia xnk consider pun stkt 2 -3 kg
kedekut nye makcik !
aku pun repack blik
n pegi buat kali ke 3
alhamdllh
kali ke 3 ni setel la sume nye
bleh cek in
hope slmt la kotak,beg pack n beg tarik aku
risau wooooooo

aku dh r lepak heatrow dr kul 6pg
flite lak 925 mlm
cek in kul 7mlm
leh plak flite tu delay
menguji kesabaran tul
ish ish ish
delam dlam sejam gak r
harap2 peramugari cun2
br bersemangat balik idop aku

naik je flite....ok r gak
xd r x cun or makcik2 mcm ryan air
kire layak la menjadi peramugari..tahniah!
dok sblh mamat omputih..tp dia pindah seat lain sbb tv dia rosak..yahoooo..aku pun pau r kerusi dia...kira nak tido boleh baring r klo nak..lepak je aku layan dlm flite tu
hihihih

makan lak,
sedap..halal
bleh masuk la tekak mlayu
sume org yg dok keliling aku..aku tgk x perabis makanan
ade yg x amik langsung
ak dh r kelaparan sbb kt heathrow ak x bli mknanan pun
tgk dorg buang2 je food
rase nk je sekeh
tp xpe r
aku main game je r
sume game kt flite tu ak dh try
chess yg ak x minat pun ak main gak
nak bace buku..buku yg kak najah bg
tp mcm mls nk amik brg kt atas sbb pendek
nk kene panjat2 lak
cis...kensel mood ak nk membaca

pastu
rupa2nye flite ni menyinggah la plak
singgah male
pergh
cun sey laut dia
aku cam layan je intai2 tingkap org (aku dok seat D,aisle..xd tingkp r)
tp cam cuak gak r
dia nye runway utk kpl terbang dh r ade 1 je
pastu dalam 20meter je kot jarak ke laut
mmg dekat
kire kalo panas je
kuar epot leh trus ke laut

tp..aku remain setaed je r sbb ak nk ke colombo
so...
smbil2 bosan tu
ak pun menSyok sndiri amik gamba kasut
kerusi
meja
pekeje cleaner
pramugari
dan lain2 la

lps sejam lbih
kpl tbg tu gerak r ...tu pun delay gak sbb runway ade 1 je kn
ade 3 kpl time tu
so..
dh smbg tebang
atas flite dia bg makan sandwich
aik..aku tgk jam
ni dh masuk lunch
xd nasik ke?
nk tnya malu
kang sume fhm bhasa ingeris
pasni naik flite ni ak nk blaja ckp 'xd nasik ke' version sri lanka
xd r malu nk minta tambah
whahahaha

now..arrive la dh kt epot sri lanka ni
epot nye simple je
cuaca pun dh gelap sedangkn br kul 6
ish..sini pun ade daylight saving ke ?
konpius2

btw..skrg tgh mengisi masa lapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang dgn mnulis blog
sambil berdiri dan berjoget mengikut rentak lagu bosan epot ni

epot ni pun dkt ngn laut
tgk laut smbil ujan2 tu
teringat tsunami la plak

okla
doa2 la ak slmt

wslm

p/s..akhirnye ade gak pelawat dr sri lanka yg lawat blog aku...hahahaha

Friday, October 30, 2009

last post from aberdeen kot

salam

rasenye ni la post terakhir yg ak post dr aberdeen

maybe UK

till end, none of my posts using english language or we can say that shows how i miss malaysia very much...hahahaha

but, hearing some horrible stuff happenned in msia, rase takut la plak nak balik...i might rather stay in UK...hihihihi.



anyway,

detail2 flite as folllow:



heahtrow-colombo-kolumpo a.k.a klia

dr hetrow malam

n smpai klia around 330 ptg..gitu gini gitu gini

maybe kul 4 baru la selesai



note:kpd sesape yg nk amik ak..sile2 la dtg around kul 4..kalau awal kang, susah nak parking kt klia tu..dah r boring...



last wednesday, some of my friend planned to throw suprise farewell party (ah, macam la ak dh x blik sini!)

tp ekceli aku dah tau yang dorang nak buat majlis tu....tp aku belakon x tau supaya namanye still suprise party..if not..dh x suprise la kan.

sebab nye:

1- mar kol ak n tnya bile ak free..sedangkn ak free hari-hari kcuali ptg rabu (after 7) n ptg kamis...time tu org ade kls..sush nk kumpul..so we set date at 5pm..wednesday



2-nat tanya apa menu yg paling ak suke masa mkn kt manzil aritu..dh r xpnah dia tnya..tibe2 dia tnya..pagi2 buta lak tu...wakakkaka..buang tebiat ke apa?



3-nova leh lak kol ak tnya ko g ke x mjlis yg kak mar nk buat ptg ni?...so,that shows that a few person was invited to join the party! yeah! lets go party man!



4-ada masa ak tgh jln ngn nat..mar kol dia ..pastu nat ckp 'ko kol nnt r,skrg xleh ckp'...sllnye nat x kisahpun ckp ngn mar walaupun ak ad kt situ..terbukti dah



kirenye tu je la bukti plg best yg bejaya menyebabkan ak detect dorg nk wat makan2 utk ak



thanks to mar,daeng (tuan majlis)..masak pasta n ayam masak merah (wpun gagal memedaskan aku)



nat hse mate ter'cinta'....wakakkakaka yg pegi beli lauk lamb masak kari apentah dr lahore (super sedap siot lahore...tp mcm ak ckp..kurg pedas)



...alin n fairuz yg sush pk psl ni..siap text2 ak tnya ak mkn x marshmallow n peanut butter..ak ckp ak x mkn..so..fairuz bersusah payah memikirkan bahan2 gantian utk buat desert dia tu....suke betul dia buat desert...sedap2



idan dgn lauk ayam masak itam..tq2



syahmi dengan lauk kari facebook yg masin tu....hahaha..dapat gak ak makan kacang MAS!



ah...dan byk lagi lauk..tp ak x tau sape yg masak...kalau tulis salah owner kang..susah..copyright tuuuuu





ok..sampaila pd hr rabu ptg tu

cuaca mak ai..cun giler..

aku pun decide utk jln2 aberdeen town wat kali terakhir la...

mula2 g bank ngn nat

then kitorg separate

nat ade some stuff to be done at post office..so aku blah r jln2 around union street

n sedar2 dah masuk asar..so aku decide to go to mar/daeng hse utk tumpang solat r..

since mar/daeng rumah dkt morison..lama ak x buat dah solat kat fitting room primark n fitting room happit yg besar ..siap leh solat bejemaah wooooooooo



ak pun kol daeng n dia bleh lak x bg tumpg solat rmh dia ...konon2 nnt kantoi lak ad suprise party..normally dia bg je ak tumpg rmh dia utk solat..mmg memusykilkan ak

pastu akhirnye daeng pn bg r tmpg rmh dia

ak g tumpg solat asar n then kuar ballik jln..

aku g bli bunga carnation utk mar(tp guna duit mar ) sbb ak lupa bw duit

pastu bli gak bunga utk daeng (still guna duit mar) sbb byk tlg ak

nk beli utk nat

xtau r dia minat ke x...dia minat MU ngn _ _ U je...wakakaka



lepak2 rmh daeng

tup tup dah kul 5..aik mana ni dak2 lain

last2..mcm bese

janji melayu

org ckp kul 5..sbb kul 7 ak ade jemputan lain

kul 630 la br ramai datang

last2 org yg patut disuprise menjadi org yg men'suprise' org2 yg dtg



cuma yg terharu nye sume org bw la makanan yg dorg masak

sebab tema jamuan pun pot luck



kire ak mkn r sume yg org masak..jaga ati r..dah susah2 dorg msk

hihihihi

pastu
aku nk mengucapkan tq sbb buat mjlis ni
insyaAllah jumpa lg
sedey siot nk balik
sejak sume dh ade rmh ni
mcm best je n hepi je dok aberdeen
bile nak balik ni
rase mcm xpecaya je

apa2 pun gut lak la sume
mohon maaf zahir n batin


c u later kt usrah satgi
n c u later later la thn dpn

hihihi

ilal liqa'

Monday, October 19, 2009

jalan2 ireland

ni lak ak sambung cite ak bejalan2 aritu

6 september 09
btolak dr glasgow ke manchester epot utk ke dublin..flite ke dublin (10pound..terbeli awal..klo beli lmbt sikit..dpt yg 5pound)
cadang ngn faezah jumpa kt manchester..so tido epot manchester..yg chaplaincy dia besar n best tu..oleh kerana xleh tido kt situ..kitorg lak lepak2,buat mcm rmh sendiri
lalu,pakcik polis pun datang..dia cakap x leh tido...siap dia ckp lg..'tu..ha..ade kamera kt situ' sambil dia pointed ke dinding...
punya la bersungguh nk sruh kite tido tp jgn tido dpn kamera...huhuhuh
dh kitorg bukn nk tido..tp nk duduk2..i'tikaf la katakan...nama pun program jalan2 ni..jalan2 cari masjid...
setelah beberapa jam...kitorg pn naik la flite ke dublin


----------------------------------- kos so far : 1.90$ + 10=11.90$--------

7 sept 09
sampai je dublin- contact la membe kt sana..tido rmh org..jimat!
bli bus pass dublin dalam (3 euro ) pastu g information center..amik map
pergi rmh membe..letak beg
sambung jalan lg...
pastu siap boleh penat2..tido lak dalam bus..sampai bus tu pun dah abis pusing..dia tnya
driver :'korg nk g mana?'
kitorg : mana2 je pakcik..kami ni dh beli bus pass...mls nk turun je..dh pusing2..nmpk tmpt menarik kitorg trun r..

then trun kt phoenyx park....jaln2..tgk la bbrp place of attraction lg...kire senang citer...dublin city tu boleh je abis tour dlm 1 hr..kalau tak tido dalam bus la
klo tido..memang le sampai lusa pun tak abis

pastu balik buka pose rmh membe...

dia masak mee kuah
baked macaroni kot
ak pn x igt
janji free...ak bantai je r

----------------------------------- kos so far : 11.90$ + 3.00E=11.90$ n 3.00E-------
8 sept 09
pg tu sambung la jalan2 kt dublin city..sebab ptg tu nk ke galway (5euro)
memandangkan rmh membe ak tu ade pokok pear yg byk giler buah dia..ak yg konon2 berhati mulia ni pun petik r utk bw ke org2 galway
baru mcm org melayu, g rmh org, bawa buah tangan
kan best..siap freshly picked from our own garden lagi
ahuahauh

dok rmh kawan esan..kwn sekelas dia masa kmb..kak pidah ke apa ntah nama..ak pn lupa dh...
time nk tumpang tido je igt..time lps dok bersenang lenang..dh x igt dh..

smpai rmh dia dh mlm..dlm kul 9 mlm...
boleh je
sampai rmh dia
x sempat bg salam pun
dia trus cakap
kak pidah: ni husna , adik esan kn?'
aku: aisehmen, apsal la ak ni femes?
siap ckp
tgk gaya pun mcm esan la...sume la mcm esan..stress lak ak..sejak bile esan 'auw'? konpius..konpius
sempat gak la mengumpat ki...bese r ki..dorg kn suke ngumpat ki
hauahuahau

dia ni lak masak nasi kerabu...puas hati ak dpt mkn nasi..sebab semalam dah makan makanan omputih je
kali ni bantai makanan mlayu ..kelantan lak tu
layan !

pas makan..tido..esok nk stat a new journey lg!

----------------------------------- kos so far : (11.90$) + 3E + 5E=(11.90$) n 8E-------
9 sept 09
esok bgn pg...siap cilok kuih dorg buat semalam..bw g bejalan lagi..ala
org pmpn ni jaga badan..takde r kuat makan..daripada tak abis..baik ak amik buat bekal ak time2 boring nak makan ke...

pastu g r naik bus (1.60E) ke town...
igt kn boleh r naik bus koman2 ke cliff moher..(sile sebut betul2 ye..bunyi her pada moher tu mcm kite sebut HER utk cakap dia perempuan)..ramai sgt malaysia dok sebut moher jd MOHAIR..ISH ISH ISH..lenkali..dah dok uk ni..tak tahu sbut..tanyala pada local!..jgn buat reti2..bukn best pn belasah2 sebut ni..hauahuahu

tgk2..ade bus trip(20.00E) ke cliff tu ngn lalu a few other attraction place mcm gua la..apa la...tp nk masuk tmpt2 tu kene byr..so..ak pn begambar dr luar je r..

sampai je cliff
mak ai
ak: ni je ke tmpt video klip westlife? xd r best mana pn..best lg gunung bromo indon dlu..lg dalam..lg cun
faezah : tgk cliff ni..teringat kuih lapis lak <--faezah sgt suke bake...
x terpikir lak ak kek lapis..kuih lapis or lapis legit ke..primasari ke..x terpiikir gue

dok mendaki cliff tu..smpai la ke 1 makcik ni
dia main harp

antara cite2 ak ialah utk pegang harp
sebab sush nak jumpa kat msia
so, ak ckp kt dia

aku : can i touch this?
dia : yes
aku pun pegang je ngn 1 jari..hauhauhuhuhu

aku : can i try it?
dia : yes, u can
apa lg..berdendang la ak kt situ..hauahuahuahu ..jd fairy la kejap..main harp

pastu selamba ak je..
aku : can u play it ?
dia pun main la mcm nk rak

ak pn layan la kejap
derma ke dia bbrapa cent
then sambung la journey mendaki cliff moher..
sempat la ak amik poskad muka makcik tu...sebab poskad kat galway mahal..x afford la plak nk bli
ak pn amik je r poskad muka dia dalam 2 keping..wat simpanan peribadi
huhauhauahuahuh..bukti ak sampai galway, tp x d duit nk bli poskad
then nk bli pinggan kaca sevenir utk PS sebab dia pesan, tp tauke kedai tu sombong bangat..ak pn blah lah dgn gumbira kerana duit ku selamat!

dh puas jalan2...kitorg pn rehat jap kt bus station..then amik bus (5.00E) ke dublin epot..sebab esok dh nk blik ke manchester lak

----------------------------- kos so far : (11.90$) + 8E + 1.60E+20.00E + 5.00E=(11.90$) n (29.60E)-------

TOTAL BERJALAN-JALAN DI IRELAND = 11.90POUND DAN 29.60 EURO

TIPS 1 : kepada sesape yg blum pegi bejalan ke mana2 europe country..sile la cube book tiket ryanair.com dengan beralamatkan alamat ireland/europe sebab kalau tiket tu besenye dalam 5pound akan jd 5 euro..kalau 5 euro, maka anda telah berjaya menjimatkn lebih kurang 1 pound!...yahoooooo! lg bagus minta tolong membe kat ireland tolong belikn ..senang !

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


ME=manchester epot

Saturday, October 17, 2009

kisah2 dlm idopku part 8

assalamualaikum
ini post ke yg 100
akhirnya
berjaya gak r

memandangkan post ni supposed to be something special (utk aku)
so, ak nk tuls psl hobi2 famili ak
mula2 ngn ayah

1- ayah
beliau suke potong rumput..almost once every month dia akan potong rumput skeliling rumah...nanti abg2 or akak or ak (jarang giler) tlg sapu rumput2..pungut n buang ke luar
ayah gak suke menyanyi..menyanyi kerana gembira....menyanyi kerana sedih...ikut ske dia r dia nk nyanyi kenapa...sbb tu bakat menyanyi tu diturunkn ke kitorg adik beradik..bak kata pepatah dr Kie ..'tidaklah akan lawas seseorang itu, jika tidak menyanyi ' <---boleh refer blog beliau ttg 1tandas, 1 msia
senang citer..bapak ak ni hepi org nye..ckp byk mcm ak gak r

2-umi..hobi.hobi..oh mcm xd..umi sll penat..keje teruk2 hari2..tp dlu masa kecik..beliau suke wat cross stich..tp skrg dh x sempat lg...bleh dikatakan hobi dia masak gak r dh hr2 dia masak sbb ayah x ske mkn kt luar...

3- kakak
hobi kakak..shopping!..kakak mmg ske shopping...nak2 dia akn belikn brg utk seisi rumh. utk ayah, umi..ak..adik ak..esan ki...ah..sume r...xtau la klo dia ad hobi lain

4-Kie
hobi ki membaca..rasenye kie je r dlm byk2 adik beradik kitorg yg diperturunkn dgn minat membaca...yg lain2 suke main game, makan,tido, tgk tv..dan sgl aktiviti yg kurang siht...ki gak suke menyanyi...hahaha...masa kecik (smpai besar)..ak takut ngn ki ni...garang siot dlu!..skrg kureng sikit r...nnt dh dpt anak lg x garang kot..xtau r...huhuuh

5-esan
haha..ni abg ak yg plg coooooool je..feveret quote dia 'relaks2'..xcaya leh cek blog dia...dlu ms kecik kitorg suke mkn (dh besar pun ske)..sll je tgh2 mlm..kul 1 ke..kul 2 ke..kitorg lapar..kitorg g dapur n masak2..or bantai je lauk x abis...kirenye bab2 mkn, sll sama2 r...
hobi dia lak mai bola...sampai patah2 tgn ...nk main lg ..dh patah kaki pun nk main lg..bw2 r betobat..udoh le tu..nk tunggu apa lak patah?...hohoh
skrg dia amik fisio kt oz..org nye kecik je (ak tgk dlm kebanyakan pic dia ngn football team..mest dia plg kecik r...ahhahaha)

6-sapit
ni adik ak
hobi bergaya x tentu pasal...suke melawak..tahap cipan gak lawak dia..dia sll bertuah..ak rase r coz aritu dia dpt 3 cbutan betuah skali gus..cis!
dia ske pakai topi n dlm proses mengkumpul topi..menarik tu
so aku dok belikn dia gak r
sapit ni sll dingorat awek2..nk kata hensem..xd r sgt..hensem lg kie..wahahahha

7-aku
hobi ak TLDM<--xkn xtau..Tido, Lepak Dan Makan
cume tertinggal kt situ tgk tv..sgala mcm cite r ak tgk..dr muvi smpai drama...iklan semua r

d moral of d story
sape dtg rmh ak
mest tekejut sbb kitorg adik beradik ni bising
makan mcm perang
masak nasi mcm nk bg mkn 50 org
main game mcm bunuh betul2
menyanyi ala2 tgh belakon teater musical beramai2
sume nye sepakat sehati sejiwa r
wahahahha

abis ngarut dh


best nye nk g jamuan raya PMA

wslm

Monday, October 12, 2009

hasil survey explorace

ok la
berbalik pada explorace aberdeen yg berlangsung hari sabtu hari tu

ni saje la aK NK letak hasil survey stkt hari ni

pastu komen2 dorang mcm2

2. cadangan lain untuk explorace Aberdeen yang akan datang jika diadakan lagi?

- isu solat patut dihighlightkan.cthnye, pesan awal2 bwk kompas/alternatif tmpt if mosque ttp.n rasanya patut diawalkan lg,pkul9 ke.. <--FYI, ak dh pesan kepada beberapa org untuk bw kompas..i have to admit that i didnt announce to everyone to bring it..and kitorg rancang anda solat di cek point mosque..tp x sangka lak mosque tutup selepas waktu solat..now we ALL know!

-Merantau seluruh Scotland!
hoho..akan di usahakan..gutlak utk AJK yg akan dtg..aku balik msia,..yahooooooooo

- hmmmm mase kejap sgt..tapi okla kot...
nak buat mcm mana..tetibe ade open house stat kul 1030..kitorg rancang prog dr kul 9 pg smpai 3 ptg..so, terpaksa stat lambat kul 12 tghari n abis kul 330 ptg..itupun bersilat nk benti solt zohor..

-atucara program perlu di beritahu kepada peserta sebelum permainan dimulakan dan syarat2 game perlu di jelaskan untuk peroleh keadilan dalm mencapai kemenangan..hehhehe ayat skema ~_~
betul2..yang ni bukan under aku, sebab ak jaga 1st cek point...bukn starting line...


bawah ni keputusan hasil survey
klo rajin nk tgk
terpaksa r ade tulisan sample sebab x nk upgrade acc surveymonkey.com tu
huhuhuhu












Saturday, October 10, 2009

aberdeen explorace

assalamualaikum
hari ni macam bese
sejuk n semakin sejuk
tp mlm smlm lg sejuk

balik dr *USRAH semalam
kitorg amik bus 23 dr rmh alin
pastu konpiden je naik
tup tup
bus tu benti tengah2 jalan nk balik ni
la..dia dh terminate lak
kene r jln kaki dr king street ke mid stocket road
jalan2 4 org
kire ni 1st time r ak kuar mlm ke town around kul 1130 mlm

teringat ustaz irfan ade pesan
kalau jalan time malam2 ni
buat je gaya mabuk
supaya org x kacau

so..nk kata ak aply nasihat dia tu
xd r gak..sebab xd org mabuk kaco ak
wahahha

anyway,
this morning
kitorg ade explorace

sesape yg tgk blog ak pg ni
dpt r tau kwsn2 yg kitorg cover utk game ni

motif game ni ialah utk menjadikan junior tidak malas dan asyik tanya kitorg
'akak, nk beli ni kt ne?'
'nak cari ni kt ne?'
'masjid kt ne?'
'kedai halal kt ne?'
dan mcm2 mak nenek soalan2 'katne' lg dorg tnya

so..bile dorg main game ni
sedikit sbnyk dorg tau place of attraction kt aberdeen
dan tmpt2 penting mcm masjid( mkn free iftar)...library..malah tmpt2 lepak yg terbaik

kire ni la last prog aku kat aberdeen yg ak n d gang rancang
hope for the best
it is time to fly back to msia
n rancang mende lain plak

wallahu'alam

*org baik2 je g...wakakakaka

Thursday, October 1, 2009

JALAN-JALAN, CARI MASJID..cewah...huhuhuhuh

JJCM (jalan-jalan cari MASjid)
*PS=pakcik shabudin..mls nk taip pnjg2

sempena bulan ramadhan yang lalu, aku, nadia, faezah, n kak nurul telah mempersiapkn diri utk berjalan2 cari masjid ke italy
memandangkan ak cuti summer dari bulan mei sampaila bulan september...dok cari keje utk year out kat UK ni..x dapat2..LALU ak jalan2..bulan2 pose ni..org ckp, org islam baik2...so...kitorg pun gamble la..
perjalanan mula2 ak ngn faezah
stat dr aberdeen r
aberdeen-glasgow- tiket 1pound (bus)tiket ni 1 pound je sebab btolak kul 640 pg..dr rmh ke stesen lak jalan ade la dlm 10 minit...tp sebab pg tu ujan lebat giler..jalan la mcm itik..slow2 je...siap kne elak dr kenderaan..kang air terpercik lak..beberapa kali gak r bus lalu benti tepi time ak rehat jap kt bus stop..ak cakap..'no thank you!'..x sanggup ak abis kn duit 70p utk naik bus yang hanyala sekangkang kera je...hauhauah

note: thanks to Mardiah zainal abidin di atas ke'willing'an mensponsor baju ujan yang besar..sampai beg2 boleh masuk dalam baju tu...huhuhu

TIPS : tiket sebelum pukul 8 pg ke mana2 dalam scotland ni besenye mmg 1 pound..samada anda mampu bangun atau tidak..susah sgt..tido je r kt stesen bus aberdeen..huhuhu
sampai je rmh PS.....dalam kul 10 pg la..apsal la bus tu bw dlm 4 jam..sebab ujan lebat sgt kot...pastu sejuk..ak lak bantai tido je dlm bus..sedar2 smpai buchanan bus station..trus amik train ke queens park (tiket 90p)..dr queens park leh je menapak ke rmh dia..ade r dlm 5 minit
ingtkn dia xd kt rmh..rupa2nye..ade sebab ain demam..apalagi..terus r PS g mana tah..ak pn jaga la ain..ingtkn nk smbg tido..tp niat x kesampaian lak
dalam demam2 ain tu..nk plak blaja bw beskal...tekejut lak ak...

aku:'aik, 7 thn x pandai bw ke?'<--gelakkn ain ngn nada setan gak r
ain: balqis 9 thn pn x pandai bw..
aku:ish ish ish
ak pn ajar le dorg berbasikal..sib baik rmh PS ni ade living yg besar..so, boleh la bw beskal dlm rmh...
ptg tu...bile balqis balik
dia pn nk blaja bw beskalak pn ajar la
ajar bw kt luar rmh trusafter a few attempt
akhirnya bejaya la balqis membawa basikal
ain lak yg demam tu..usha je r dr tingkap
hauhauahuahauhuah
esok bile ajar ain
dia xleh dpt gakjenuh gak ak ajar
suruh paddle
tp..mmg dia xleh rxtau r sebab dia x balance ke ..sbb x pakai spek ke..sebab ak x tere ajar ke...tp nnt bebile ak ajar dia bw lg r..sian lak..umo 7 thn x pandai bw
budak2 kt msia..relaks je..5 thn dah merempit ngn beskal10 thn mak bapak bg bw motor...hauahuahau
----------------------------------- kos so far : 1$ + 90p=1.90$-----------

Thursday, September 24, 2009

diskusi anak2 shabudin 1

salam
rasenye mcm best je ak nk letak sikit2 diskusi dorg ni
agak menarik

di suatu petang...

perhatian:..ain berumur 7 thn..n syahmi umor 4 thn ..

ain: syahmi x leh nakal..klo nakal ...nnt Allah marah
syahmi: i hate Allah..i want to kick him!
ain: no, u cannot do that..because allah created us
syahmi: i dont care..why i cannot kick him?
ain: hmm..it is like this syahmi..if you make a ball ( sambil tgn dia amik bola)..can the ball do any harm to you/?
syahmi: huh? i dont get it
ain:ala..syahmi...like this...(sambil tgn dia amik kertas)...if you take this paper..and fold it into paper jet..can the paper jet do any bad things to you?
syahmi: NO..because i created it..
ain: ha..macam tu jugaklah..Allah yang create kita...takkan la kite boleh buat harm ke dia?

syahmi annguk2 faham

SEE..BUDAK2 PUN BLEH BG ANALOGY YG SIMPLE BAGI BUDAK2 LAIN FAHAM...

banyak cite psl ain (daie) and mad'u nye..syahmi...haha

kadang2 bile dgr..rase nk gelak pn ye gak...

p/s...pening kepala cari keje tak dapat2

Tuesday, September 22, 2009

this summer trip

salam

this summer
i went for a few trip to several europe countries..ah apsal ak rase cm ayt skola rendah...

trip 1
venue:
toulouse - rodez (france)
andorra
barcelona (spain)
with: shabudin mat famili la...free tu
duration- 6-10 july

trip 2
venue:
germany-frankfurt(epot shj)
brussels-dinant(belgium)
duration: 10-13 ogos
with shabudin famili gak..this time depart on my birthday...ok pe

trip 3
bergamo-milan-pisa-florence-bologna-padova-venice-udine-trieste
duration: 10-16september (bulan pose)

i think i want to write something about all the trip but havent had time yet..tooo bz with some duniawi things...hauahuahuah


anyway this year celebrate raya at shabudin's house gakla...penat o open house dia...mcm2 org ade...masak mcm2...bukn main bersilat lg...so,next year raya, nk raya kt mna pula?


okr
esok blik aberdeen yg sejuk

wslm

Sunday, August 30, 2009

kisah dalam idopku part 7 (ramadhan edition 2)

salam
sambung lg

50:masa skola hidayah...time pose ni la dilancarkan bulan akhlak mulia...d samping budak2 diajar utk berpuasa....kene gak tingkatkn amalan2 lain...siap sume studen akan dpt jadual amalan...ade tolong cikgu, bc quran,tlg ayh basuh kete, tlg mcm2 la....masa bulan ni gak la budak2 bukn mian alim,baik...cikgu minta tlg angkt brg je, belumba2 nk tlg..temasuk la aku...hahahah....dlm 6 thn dok skola tu....skali je ak pnah menang jd mcm pljr plg baik la utk batch aku.....time tu ..yg aku ingt, aku.,wani n ungku aqila menang...dh r disambut dengan kompang (mcm kawin) ..pastu siap kene g dpn masa perhimpunan........femes dowh!ak siap lari g tandas sbb mls r nk riya' time nama ak kne panggill....hakikatnye, bukn main bangga x leh blah............xd istilah ikhlas tlg cegu r time tu...sume disebabkn hadiah...pastu dpt hadiah pencil case besi kaler kuning,
dh r xbest...ak pn mls..next year ak betekad utk mls nk jd baik pn..so dh x menang dh...sbb klo menang, hadiah dia xd r best sgt..........wkakaakkaka

51-ms lan pose la masa yg aku plg suke minum air berperisa klorin...nak nak..time tu skola abis kul 2 lbih...ak antara batch last r yg sempat rase skola hidayah abis dlm kul 3 ptg...siap ade rehat 2 kali...rehat ke 2 utk solat zhr..pastu smbg blaja blik..klo x silap ak........penat giler...apa lg...bantai la minum air paip skola...........lama2 jd habit...sedap je...asal amik wudu' je...bergelen2 ak minum..........

52-aku igt gak ms lan pose la masa memerhati membe2 ...tgk sape yg x pose...kepoh je nk kantoikn org..siap ad membe aku mkn kt blkg kelas la...apa la....pastu, sape makn...xcukup r pose dia..so x leh r dpt tanda 'right' kt jadual tu...xleh r menang d pljr plg baik...selain menanam sifat utk jd baik..sifat dengki kt org yg baik2 pn ditanam gak r....

dah...x igt lg nk tulis apa
lain kali

p/s....bbrp hr ni mkn kt msjid...so far..msjd dundee (aku mkn buka pose sana thn lps) mmg terbaik r
pastu menu msjd aberdeen(thn lps...sponsored by lahore!)
pastu msjid aberdeen(thn ni sponsored by kismat)
pastu br msjid glasgow<---dia catu makanan..so xleh nak tambah byk2 sesuka hati mcm msjd aberdeen......x aci..org laki mkn bleh tambah!

apa2 pun
makanan pakistan mmg sedap! boleh masuk ngn tekak melayu..apatah lagi mkn free!

Saturday, August 22, 2009

kisah dalam idopku part 7 (ramadhan edition)

assalamualaikum

ramadhan mubarak

sempena ramadhan yg telah pun datang (kat uk baru je nk masuk..lg a few minutes)
aku nak ucapkan slmt beramal lah semua

sambil2 tu
ni la sikit2 cerita masa kecik2 ak yg ak igt

aku sgt suke ikut solat terawikh..tak tau la nak kata suke ke x...tp memang seronok la..
masa skola rendah dulu..byk geng2 ak pegi masjid utm...byk aktiviti kitorg buat...antaranye

41- main galah panjang- ni masa umo kurang 12 thn r..kire bile mula je malam terawikh..maka mula lah Liga Galah Panjang seUtm (kategori prmpn..dak laki ak xtau)..suke gile main ..sbb kat masjid utm tu..ade tangga yg besar...so tanga2 jd mcm border line r..n every stage mcm sush sbb ad tangga..nak nak time hujan..sebab kat last stage ...kalau hujan...mmg licin gile lantai...mmg siap boleh tergolek r jatuh..punya r semangat main kt masjid...setakat kene sound ngn makcik2@studen2 utm//x heran r ak...idop geng aku!.

42- main gak panjat menara...pergh...dah r menara utm tu tinggi giler..pastu one of entrance to the tower tu kat tmpt prmpn..mcm bese r..ak n d gang dgn sukati nye pnjt menara n jerit2 dr atas..penah sekali tu...tgh2 pnjt...nmpak pak guard tgh mrah dak laki main mercun kt luar kwsn masjid...haha...sonok je ak tgk dorg lari lintang pukang<---ak rase one of the boys is adik or abg ak...ak rase la

43- masuk rumah mayat....ak pn x igt sgt r..tp mcm kt msjid utm tu ad tmpt bilik jenazah ke apentah...perg...mmg seram gile r bilik tu...kalau masuk..lampu infra red,...mak ai...seram giler...mmg best...aku masa masuk ngn geng2 ak dlu....terbayang2 la mcm2...igt2 balik...ak pn x pasti samada tu imaginasi ke x..dah tua2 ni rase nk je masuk balik area tu..nk tgk sama x ngn apa yang ak ingt...huhuh

44- nak dekat ngn raya...apa lagi..mercun la...nk lagi best..main mercun kat masjid....ak rase dak laki n dak pmpn sume buat..temasuk r aku...wani dh r tauke mercun yg berjaya,...dia bc ke msjid utm n kitorg main r sama2...smpai kene marah ngn pak gad...hahahahaha

45-stat dajah 6..ak pn xtau r..rase nk betobat je.....tibe2 rase mcm ak la senior plg macho...dan ak pn dh benti main galah panjang etc...kitorg pn dh stat solat terawihk...time tu ketar2 lutut beb...dh r imam utm tu bc 1 juz 1 mlm..mak ai....mmg ketar lutut ak..last2..tektik pemalas terpaksa dilakukan..masuk lambat sikit masa imam dh mula..n bile sujud sebelum berdiri rakaat kedua, sujud lama2 sikit...pastu bile rase imam dh nk rukuk..br la bgn utk berdiri...tektik amat bagus yg diperturunkan oleh senior skola sblm ni...haha...kire dpt r ak 8 rakaat tiap2 mlm

46- stat dajah 6 gak r ...ak jd mls sikit nk g terawikh kt utm..sbb nye dh x main galah pnjg dh..dh besar..kene solat...jd mls le...so ak decide utk tgk cite kt tv..relaks je ak x bersalah tgk tv..ish ish ish...pastu...kalau pegi terawikh pun...mesti suruh ayah balik cepat..ak n esan akan berlumba2 utk tgk cite 'son in law'..cite jepun...boleh dikatakan..cite ni la cite jepun 1st yg ak tgk yg menjadikan ak jatuh cinta pada cite2 jepun....hahahah..sume nye berlaku pd bulan ramadhan..oh....

47-masa terawikh (umo 12)..ak teserempak ngn akak studen utm yg sambil terawikh..sambil doa2, dia dok ngait kopiah utk ayah dia...pergh..time tu ak pn x tau la ak kagum gile kat akak tu..sampai ak leh exactly ingat psl dia...hahahah/...siap ak berazam utk one day nak kaitkan kopiah utk ayah....tp tu r...smpai skrg ak x buat..mls menguasai diri

48-haha..masa sahur gak..sll la kitorg sambil2 dok tgu masuk waktu subuh,,nnt wiko kahana akan menyanyi2 kt msjid...ni refer post abg ak...

49- ak sgt suke mkn sahur..so ak bukan kategori org yg sush mkn sahur..kire dh hobi ak mkn..so ak mkn la ngn sukati nye!

..selamat puasa

pesanan penaja: byk2 la membaca al-quran...bukn baca blog orang!

Thursday, August 6, 2009

hantu hantu di aberdeen

salam

kali nk smbg psl tartan day yg ak ckp nk cite tu

kirenye mmg byk gile r hantu kt aberdeen ni
mengikut sejarah persatuan hantu2 aberdeen
ade beberapa tmpt feveret hantu2 ni

antaranya:

1- blackfriars bar...
mengikut org2 yg di interview yg nmpak hantu2 tu
dorg ckp hantu2 tu ske dok jalan2 dalam bar
xtau r dorg betul2 nmpak ke
sebab dorg mabuk dorg nmpak ke
takpun dorg nmpak org mabuk tp perangai mcm hantu
sebab tu r cite hantu blackfriars ni kurg dipercayai

tp...bar ni mmg femes ngn cite hantu kononnye ade hantu jalan seret rantai
sebab zmn dulu2..basement bar ni digunakan utk org2 kene tangkap...zmn ni mmg dorg ske tangkap ompompuan ngn budak2..so dorg kurung n bunuh...aroun 18th century r gak...so sib baik atuk2 n nenek kite kt msia...klo x..dorg pn dh jd mangsa kekejaman!

2-tolboth tower
ha...yg ni lg power '
asalnye bangunan ni adlh penjara...ala2 penjara pudu tu
tp mak ai..mcm cun sgt la plak klo bangunan ni penjara..
so..byk la org mati
n byk le hantu2

siap pencerita tu explaine le kt mana weeping stone apa sume
so klo jln2 kt aberdeen
kene wacth out mende2 tu

cite hantu yg lain2 ak x igt sbb pencerita tu dahlah cerita smbil jerit je
org ramai
nk dgr pn sush
sib baik ak beratur depan skali
pastu bile jalan..begrak ke tiap2 building....mcm makin ramai ikt
makin xdgr..
ak pn blah le ke rmh ustaz irfan

huhuhu


d moral of d story : cintailah ngr kite..sib baik krjaan x wat cmtu...cume kerajaan wat kt org2 tetentu je,....hihihi

Tuesday, August 4, 2009

1malaysia! go for it!

ni discussion ak n abg ak bekenaan link kt bwh ni...buka link...br boleh fhm discussion ni...hihihih


ihsan afifi: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Mutakhir/20090804144455/Article
perenggan 3
baris 2

^-^ $-$: jap
^-^ $-$: hm....mkn biawak?
^-^ $-$: mcm dia yg mkn biawak
ihsan afifi: mmg die yg mkn boawak
^-^ $-$: hiihi
^-^ $-$: tu r
^-^ $-$: dia igt dia mkn biawak
^-^ $-$: rupanya termakan baby
^-^ $-$: ahahaha
ihsan afifi: :)
^-^ $-$: hihi...mcm2 je
ihsan afifi: mastura mamat mkn bangkai biawak wo)
^-^ $-$: gile r
^-^ $-$: relaks je wat pengakuan mkn biawak
^-^ $-$: klo biawak sembelih xpe gak
ihsan afifi: tp die igt tuh bangkai itik
^-^ $-$: pun boleh
^-^ $-$: pun boleh
ihsan afifi: masalahnye die igt tuh bangkai itik
ihsan afifi: sbb makan bangaki itik xpe
^-^ $-$: tu r psl
^-^ $-$: sedar2
^-^ $-$: mkn punya mkn
^-^ $-$: tgl kepala ngn sayap je
ihsan afifi: hahahaha
^-^ $-$: rupanya
^-^ $-$: huhuhu
^-^ $-$: punya la khusyuk
ihsan afifi: tuh r
^-^ $-$: penat blik keje...xperasan...
ihsan afifi: tuh r mkn tepi jeti lek je
ihsan afifi: :)
^-^ $-$: ala2 santai gitu!
^-^ $-$: mcm lepak2
^-^ $-$: xpsl2 si mastura ni femes
^-^ $-$: picnic
ihsan afifi: br pasan rupenye bangkai tuh die share ngn biawak
^-^ $-$: lg bodoh
^-^ $-$: gile makan bejemaah ngn biawak
^-^ $-$: pulak dah!
ihsan afifi: tuh r psl
ihsan afifi: :)
^-^ $-$: mcm2 msia
^-^ $-$: x cukup ngn itik
^-^ $-$: biawak pn ad
ihsan afifi: :)
^-^ $-$: 1malaysia!
^-^ $-$: 1menu
^-^ $-$: share le
^-^ $-$: bagus2

Monday, August 3, 2009

tartan day in aberdeen

salam
eh penat gile hr ni

selasa ni ak ade exam
bese r
org2 mls
mmg mls belaja

kebetulan membe dr warick dtg le plak
so stlh bejalan sorg2 hr sabtu

ak pn decide utk bw dia tour aberdeen town td..(hari ahad le)
kebetulan sbb hr ni tartan day

mak ai
best btul
ad parade dr clan gordon
pastu ad gak performance yg menarik
macam2....org berarak main pipe
pastu gendang sume.
siap main bendera besar giler baling2
best2

oleh sbb sush nk jumpa org pakai kilt yg ramai
siap pakai 1 set tu
pastu siap dorg pakai baju zmn medieval
pergh
best giler (kebetulan masuk exam bab2 medieval...tp xd r tnya psl design pakaian)

so, kitorg asyik keje tahan orang
n ajak begamba sama2

nk dijadikan tertahan sorg pakcik tua ni
amik gamba
pastu dia kuar r bisnes kad dia
rupanya dia presiden apa ntah
siap suruh print gamba n pos ke dia....hehhehe...ade ke dia xd emel
1 hal la plak membe ak nk kene print gamba tu

pastu kitorg jln lg
pegi ikut ghost walk aberdeen
dia bw kite jalan kaki area aberdeen r
tunjuk n cerita kekejaman org zmn dlu....kene bunuh sume..pastu jd hantu (psl ghost walk ni ak nk cite lenkali r..penat ni!)

pastu, x sempat nk dgr abis
g lak bejalan rmh u.irfan/kak najat sbb faizah nk g lwt dorg

pastu hanta le faizah balik kt train station
masa kt train station
kt dpn mesin nk amik tiket tu
tibe2 ad 1 pakcik scottish ni tahan ak!

pastu kitorg terus terkaku
dlm ati 'eh, apahal lak org tua ni?'

pastu dia pn kaku la gak..dlm 3 saat...ak pn angkt tangan buat gaya tembak sambil cakap 'beng beng!'

pastu tetibe pakcik tu ckp 'haha, you too slow!'

pastu dia blah je mcm tu
dlm hati ak...eh konpius lak ak...tetibe lak pakcik tu beramah mesra..ak lak..layankan je!

pastu dh amik tiket sume
hanta le si faizah ni ke tmpt train
tibe2 pakcik td tu lari2 ke arah kitorg

pastu dia ckp
dia :here, i got some souvenier for you!
aku : oh o,,,tq....(dia bg ak frame gamba aberdeen n faizah mcm sculpture ad tulis scotland!)

borak punya borak...ak puji r topi scottish yg cun gile..yg ad bulu burung tu..ala2 songkok ber bulu burung...
pastu dia ckp ' yes, u can have it..we can exchange it !u give me your scarf, and i give u mine!'

aku : oh..scarf? no no.... (mmg ak wish, kalau ak ad bw extra tudung, ak dh bg dh...topi tu dh r cun..mahal...tudung...sepah2 je kot kt msia..)

pastu stlh berborak2

pakcik tu blah
ak pn blah

sempat la faizah ckp
org scottish ni baik2 kn
kagum nye!

hauahuahuah

ak lak bangga


hr ni..spnjg jln
sume org tersenyum2 je...so...kite pun balas le ngn senyuman...rase penat n mcm gile la gak!

d moral of d story
- berjalan lah di kala tartan day kerana anda akan berjumpa org2 scottish yg lebih baik dr biasa!-

Friday, July 31, 2009

kisah dalam idopku part 6

salam
ak nk meneruskan lagi pembebelan dlm blog ak ni
kali ni nk ckp psl kes2 james bond je...


32- 1 lg pengalaman yg xleh lupa kan..masa skola dlu, wani ni suke gaduh ngn aulad…aku pun la…pastu ade skali tu..gaduh ngn sorg aulad (aulad adalah jama’..walad baru sorang..jgn terkonpius lak) ni…aku igt lg..takwa budiman bin bunain..gaduh siap fight lg. mula2 mamat tu bengang ngn wani…pastu wani ckp, ok fine…kite lawan..almaklumlah wani ni kan bljr taekwondo..stkt nk belawan ni, serahkan pd dia je..pastu..aku igt lg..kitorg yg tau psl fight ni, masuk kelas dajah 3 ibn kathir (if I am not mistaken la)..or kelas dajah 4 yg ujung sekali…x sure la plak….tutup tingkap, tutup langsir, tuutp pintu, siap ade membe stand by jaga pintu in case cegu lalu kan…alih meja ke tepi dinding..susun ala2 tmpt lawan boxing tu…pastu apa lg, bertarung la dorg 2..n of coz, wani membelasah takwa habis2an..smpai la KO, tp xd luka2…pastu banat bersorak gembira atas kekalahan aulad itu..yahooooooo…time ni mmg aku igt la muka geng2 takwa yg sll bajet samseng kpg sinaran baru tu…siap sll ckp lepak kat simpang la..apa la..ye ye je budak dajah 3/4 lepak kt simpang..konpius2… Ak xtau apa cite geng2 takwa dlu mcm rasyidi, musa, ..dorg ni dlu samseng skola…tp xd r samseng mana pn bile pk pk blik…hahahah.. asyik nak berlawan je…huhuhuhu

33- Dajah 5- Dulu tepi kelas aku ade mcm batas pokok bunga, tp sbb aku xd r suke sgt bunga tahi ayam yg skola ske tanam tu..aku pun cabut n ganti ngn pokok ulam raja..ok pe, boleh makan..tp lps dh pindah skola…ak cek balik, dah x d dah pokok ulam raja aku tu…tu kenangn tu

34- Dlu, lps je kelas tambahan dajah 6..sementara tgu parent dtg amik kitorg bw blik…sll gak la kitorg g beli pau n makan eskrim..ade kilang blkg skola jual…sedap giler pau dia!huhuhu…ade x lg kilang ni…

35- Masa dajah 4…time tu mmg giler obsess ngn buku2 enid blyton (oh, x reti ku eja nama author ni..)…aku igt nama dia guid buiton sbb ak x reti bc signature dia..citer kes penyiasatan yg 5 org penyiasat la..siap ade sorg si gemuk la, ..dah bc buku detektif ni..jd termasuk dlm otak ak gak la..so ak n beberapa org geng aku (which is 5 org, sebab nama grup kitorg ni MAWAR FIVE (5) …poyo giler nama…) ahli2 yg 5 org tu..xsilap aku, aku, mawadah, wani, fadilatul husni …n lg 1 x kompem…so apa grup kitorg buat:

o Kitorg buat artikel every month- siap aliya jd editor..artikel dalam English..utk ahli shj..senanng citer, utk 5 org ni je r…bukn main semangat lg artikel ni citer psl skola la…ade artikel ni yg masih ak simpan…bc bc balik..mmg gelak guling2…ala2 jd wartawan pun ade..mende ni ad r dlm 2 kali kitorg terbit, pastu dh mls…… n still remember, aliya is one of our editor majalah sbb dia br balik overC n English power gile banding kitorg ni…

o Kitorg gak ade wat COP pengesahan keahlian..sesape nk aply jd ahli grup mawar ni, kene r aply through kami ber5, and if lulus akan daapat cop O.K dr ketua…actually, cop tu kitorg buat dr bola getah..kitorg ukir huruf O.K n bile ade keahlian yg sah, kitorg cop la ke borg keahlian…x ke poyo…huhuhuhu..

o Kitorg gak ade menyiasat beberapa kes (kes2 yg poyo shj) mcm :

§ Kes kehilangan shaherdayu- which is masa tu ayu x g skola 2 hari..pastu kebetulan, ayu ni rumh dia dkt ngn skola…tiap2 hr bus skola lalu dpn rmh dia…kitorg yg berimaginasi telebih tinggi ni, tiap kali lalu rumh dia sll nmpak ade motor ayh dia..tp for this 2 hari ni, x Nampak motor ayh dia..kitorg pun syak yg ayu ni kene culik…siap kitorg suspek tukang kebun skola a.k.a Pakcik Rashid yg culik ayu…siap kitorg ngintip pakcik ni..masuk hutan kt belakang skola ( ala, belakang kilang pau tu)..mmg mcm penyisat btul2…pastu kitorg intai smpai mcm rumh kayu….siap ckp ‘ ni la sarang penculik ayu la’….pastu…bile dok syok2 intai tu, pacik Rashid yg tgh sembang ngn membe2 dia (konco2 dia ) tu tenampak kitorg..kitorg lari bukn main pecut lg..takut kitorg kantoi n kene tangkap n jd nasib mcm ayu…smpai je skola,..ngadu kt ustaz yazid…ustaz yazid siap gelak n ckp len kali jgn keluar kwsn skola..esp msuk kwsn hutan tu…tp kitorg mmg x puas hti ustaz x pecaya kitorg…esok nye, ayu datang skola..mcm xd apa2 belaku…rupa2nye, dia demam je n sbb tu xdtg skola…cis!semangat je aku intai pakcik Rashid..sejak tu, geng kitorg ngn pcik Rashid ni besfren r…hahahaha…ni kalau citer ngn dia..boleh guling2 gak ni..aku rase ustaz yazid mesti dh tau..tu dia gelak je …..a…malunye pk pk balik….

§ Kes kucing parsi: ha..skola aku ni, ade hikayat kononye ade kucing parsi yg besar giler mcm anak harimau..kononnye, malam je dia keluar..siang2 xd…so, msa prog mukhayyam/ qiamullail tido kat skola (dajah 4)…kitorg siasat btul ke wujud nye kucing parsi ni/?..pastu…mmg aku pnah nmpak, time tu tgh nk tido, kucing tu lalu bwh meja…mmg besar..berbulu lebat gile….comel tp seram sebab memg besar giler..bukn ak je nmpak,dak2 lain pun nmpk..so mmg sah la ade kucing parsi kt skola…cume yg peliknye, siang mmg x pnah nmpak kucing ni..maalam je..so kitorg ni ala2 mythbuster la gak…tp misteri kucing tu x muncul time siang..smpai skrg x tejawab..xtau la..ade lg ke x ….huhuhuhuh

§ N ad kes lain…tp ak lupa…nnt igt ak post…hihihihih



bersambung la lagi...satu hari yg rajin nnt


Wednesday, July 29, 2009

diskusi aku dengan isteri orang

^-^ $-$ = ni aku
asma afifi = isteri orang

^-^ $-$: ok
Asma Afifi: nak g makan
Asma Afifi: teman laki huhu\
^-^ $-$: haahahah
^-^ $-$: teman le
Asma Afifi: kat sini best
Asma Afifi: xyah masak
Asma Afifi: mak mertua kite asyik ckp..xpe awak tu penat
^-^ $-$: eleh
Asma Afifi: pastu nak makan ape tunggu kakak
^-^ $-$: mcm lah akak msk kt jb?
Asma Afifi: gile sayang
Asma Afifi:
Asma Afifi: eh skrg kat jb da masak la ..tanye umi..hampeh!!
Asma Afifi: dush2!!!
^-^ $-$: blah la!
Asma Afifi: pastu nak kuar jalan sensorang berantar beb!!!
Asma Afifi: takut bg kakak jalan sensorang
Asma Afifi: ape lagi keayuan kuar la..keganasan blom <---kpd abg azuan, sile berhati2
Asma Afifi: hahaha!!!
^-^ $-$: gile r beb
Asma Afifi: pastu basuh baju angkat liapt semua mak mertua buat...bile kakak kuar je die ambik dlm raga..basuhkan
Asma Afifi: kakak cakap nnti akak uat, die kate xpe..mak ade
Asma Afifi: amcm leh celen x?
Asma Afifi: hahaha!!
^-^ $-$: gile best
^-^ $-$: kata menantu kesayangn
^-^ $-$: kene cepat dpt baby
Asma Afifi: carikla suami yang xde adik beradik pompuanQQQ (xd adik bradik laki utk cr isteri)
Asma Afifi: hahaha!!!
^-^ $-$: br dia btambh syg
Asma Afifi: nasihat berguna
^-^ $-$: cr r anak tunggal...sume harta milikku
Asma Afifi: ingt dpaat baby ni petik jari ke
Asma Afifi: hahahha
Asma Afifi: 2 beradik pun da ok..
Asma Afifi: dusun buah2 an milikku!!!
Asma Afifi: hahaha
Asma Afifi: dah aa
Asma Afifi: dah kena panggil da
Asma Afifi: bye2
Asma Afifi: huhu

moral of d discussion : cr la suami/isteri yg kaya supaya kite bleh menumpang kekayaan...hauahuahauh...solute la kakak aku sbb bejaya !

ni tribute kepada kakak sempena meraikan kelahiran ex prime minister of thailand...hauhauahuah


sbnrnye dlm dunia ni
ak ad 1 kakak je r
nk buat apa ramai2?
so..yg sorg ni pn dh kawin
jd sape lg ak nk kenekn klo bukn dia
hauahuahuahau....

Sunday, July 26, 2009

org2 baik

aritu..i mean bulan lepas
ak decide utk pergi ke leeds
saje la nk jumpa sepupu sepapat yg dok sana

so..kebetulan lak ad membe dok dundee nk drive ke sana
tp smpai bradford je
so..ak pn amik pluang tu

n ofcoz, bak kata pepatah bisnesman...'alang2 ke leeds, baiklah menshipping barang'
ak pn bersungguh2 dr glasgow naik ke dundee...sile tgk map


map tu x msuk aberdeen yg ujung lg..so..korg g search sndiri kt ne ak tgl...

dr dundee dok bw la brg2 shipping 1 beg besar mcm beg Af..n 1 lg travel cot mother care...bapak besar n berat...
ok lg sbb dlm boot kete je
smpai bradford, membe ak pn menstop kn ak kt train station.,...around pukul 11 la gak
ak pn tarik la 2 2 beg besar gile tu g naik train kt leeds

masa dok tgu train...punya la ramai pakistan/ india
ak rase mcm bukn kt UK la plak
pastu bile train smpai...ak nk naikkn brg ats train
mmg kene naik kn 1 per 1 beg2 tu
x larat angkat 2 2 skaligus
siap ngn bagpack kt blkg lg...mmg mcm nk pindh rmh
pastu..ade mamat omputih tnya..
mamat a: .is this ur beg?
aku : yup
mamat : let me help you with it
aku : thank you

pergh...rase besyukur bebenor ad org tlg angkt...mmg berat

pastu dlm train
ak dok seat blkg skali
dh r x pnah naik train ke leeds
so..dok tebeliak je r mata tgk
nama2 station
1st time la katakan

ad omputih dok sblh ak
tido je dr mula
pastu tetibe dia terbangun

mamat b: where r we now?
aku : new pudsey..i guess (cewah, sib baik sempat bc signboard!)
mamat : can u wake me up if we arrive at leeds
aku : ok..np

pastu dia pun buat2 tido jap
then dia bgn blik

mamat b : is that ur bags?
aku : hehe..yup
mamat b : wow! how can you manage to bring all those...?i will help you later when we arrive
aku : haha, ok..ok..tq

pastu kami pun dok beborak2
mcm besfren gak r..

smpai je leeds
dia pn sibuk r nk tlg angkat 2 2 beg tu
pastu ak ckp
xpe..berat
bila dia try
dia ckp..woooooooo...berat nye..(baru ko tau...tu r..org dh ckp td!)

pastu..dia pn tlg tarik 1 beg
aku tarik yg travel cot tu
tarik punya tarik
naik turun lift sume la
sbb abg nasri sruh tgu kt parking blkg station

ak ckp kt omputih tu
dia ckp dia tahu
so..bersama2 lah ak dan dia menarik beg ke parking blkg
pastu bile dh smpai

aku : tq vm...
mamat b: oh, its ok
aku : i think my cousin is on his way..you can go back now if u want to..thanks a lot
mamat b : oh no..i will wait for him...it is dangerous to wait alone here . u might meet strangers..(ekceli ramai je org kt situ)
aku : you are stranger...hahahaha
mamat b: hehehe//but i am a nice stranger...

stlh tgu lbih 10 min
dia pn mcm penat
n dia decide utk balik

stlh bersalam-salaman..dia pn cau

abg nas pn smpai 10min lps tu

n naik kete
ke rmh kak huda


-----d moral of d story-----
bercakap lah dgn strangers yg mungkin membantu anda
hauhauahuahuahauhau

Friday, July 24, 2009

makan, submission dan stress

minggu ni stress ngn design
mood pun xd
so asyik keje mkan..makan n makan

teringin nk mkn otak2..so, masak otak2 semlm
boleh r..sedap gak r
hahahaha

arini lak
pk apa nak makn
g masuk kuih sagu lak
smentara tgu dia beku dlm peti ais
g la tulis kt blog ni

korg ske mkn udang?
mkn mee?
klo suke
cube baca ni
best...

jom jauhi H1N1
huhuhu

Wednesday, July 22, 2009

Tuesday, July 21, 2009

kenangan tokwan 1927-2009

salam
hari ni aku check in hotel Intan kat holburn street
pastu, setelah penat smlm belepak2 di dunnottar castle
rase nk tido 1 hr n akn buat keje utk design ptg nnt
masa bangun utk solt zhr, tekejut gak r dpt msg dr unknown no..cakap yg atuk ak dh xd
'adik2..tokwan dh kembali ke rahmatullah'...ish..xtau nak habaq r rase cmne

terus teringat aktiviti slama 2 migu besama tokwan aritu

klo dipikirkan balik
jasa2 ak x leh lawan r ngn jasa2 abg2 n adik ak, akak ak, ayah n umi...dorg ni lg byk bejasa pd tokwan n ak xd r wat aapa sgt

sblm fly aritu ak ckp kt tokwan

aku : tokwan, una dah nak pegi ni...
tokwan: hang nak pi mana?
aku : nk g UK, pi sambung belajaq...
tokwan: uk? england ka?
aku : dak aih, scotland
tokwan: ooo, tempat mak hang dulu...jauh tu...14 jam dalam kapai tebang
aku: 17 jam tokwan...tempat una lagi jauh..aberdeen..lagi sejuk
tokwan: hang belajaq jauh2 wat pa?baik hang dok sini

pastu tokwan pegang tangan aku kuat2
aku nampak tokwan macam nak nangis je ..air mata dia begenang je (ala2 novel)..
aku pun apa lg, melalak la jugak

dah tu sume 1 rmh melalak aku nak fly
hahahaa..aku cadang tak nak nangis...tapi dah tokwan menTrigger air mata...abih la..banjir

teringat lak dok teman tokwan solat n baca doa..aku baca post abg ak kt blog dia, mmg byk btul jasa2 dorg bebanding ak...sedih gak tokwan dah takde..

so, senang citer..aku dah takde sape2 yg boleh dipannggil atuk/nenek..kecuali ayah kalau ayah dpt pangkat dato' nanti

Alfatihah

allahumma firglahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu

wassalam

p/s..slps bernangis2 n ak masuk kete utk betolak, on d way ke larkin..leh plak x jd..patah balik rmh nk jumpa kakak dlu...tokwan pun tanya, hang kata nak pi belajaq?
aku senyum je r ckp, tak jadi..tunggu kakak balik dr ospital...sume org marah n ckp..buang air mata je dh melalak td...

hehehehh

Tuesday, June 30, 2009

kisah2 aku part 5

assalamualaikum
kali ni more aku nak ckp psl adik beradik ak lak
sume kisah2 yg bekaitan ngn ospital shj

27- around umor tadika- masa tu kt rmh lama, ak igt lg time tu ak merajuk ngn umi.taknak makan walaupun puas umi ajak.ak cakap nk tunggu ayah.tak igt psl pe merajuk ngn umi. ak dok la mendiam diri kat kerusi rotan.pastu tah camne tah, ak dok gosok2 kepala ak kt kerusi la kot, abis terpotong kulit kpl ak, kuar darah..tp sbb merajuk nye psl, ak diam je..pastu ble ayh blik msjd..ayh nmpk darah dh meleleh2..ayh pn trus bw g klinik n kene r jahit..parut mcm citer harry potter..harry potter yg tiru ak

28- kat area tmn sri putri/sri skudai tu..ade 2 klinik dr.Zai..doc ni org kedah...dia sll dok nasihat 'jgn main pasiaQ (pasir)'... sbb time tu kami ni kene skebis (x reti ak nk eja nama penyakit ni)hehehehe...pastu ak tnya dia, 'main pasiaq jam pasir ni boleh?'...dia ckp 'pn xleh'...skrg klinik dr.Zai dh tutup...mana tah Dr.Zai pindah..blik kedah kot...aritu kakak n ki kawin x dan nk jemput dia...address xd...

29- masa ak dajah 2, aku masuk ospital sbb apendik..sakit woooooo...blik skola kt rmh mcik midah..dok bergolek2 sakit perut..melalak2..ak igt lg..malu bile pk pk blik ngn ank mcik midah...malunye............pastu, umi amik n cek kt klinik..dr.maimunah sruh trus ke osp[ital sbb dh teruk je...hehehe...pastu sah ak apendik...ade dak cina pmpn yg masuk serentak ngn ak n apendik juga,..tp dia lg dasyat..takleh jalan dah, pakai kerusi roda...huhuhuh

30- masa daajah 1 kot...aku masuk spital sbb tgn ak bengkak...time tu br pindah rmh ke kangkar pulai, punya r excited sbb rmmh baru..siap ade laman...asyik keje nk pnjat pokok je..agaknye kene ulat bulu..abis bengkak2..sakit gile, smpai kalau ak jln , ak akan angkat tgn sbb klo ak lepas tgn ak mcm bese, sakit giler..so ak 24jam angkt tgn, dlm kls angkt tgn..yg xleh blah, ak sambil jln2 pn angkt tgn gak...mmg org tgk r...ahahaha...pastu masuk ospital..kene bedah, balut n dpt cuti 2 minggu ..best x g skola...pastu bila ak buka balut tgn tu, kulit tapak tgn ak tu leh cabut mcm skeping..cun2...mana ntah ak letak kulit tu...besar tu...

31- around sapit tadika/dajah 1- dia masuk ospital...pastu ak igt lg, yg kene jaga dia tu, nurse yg agak gemuk...yg xleh lupa...masa nurse gemuk tu masuk je wad syafiq...syafiq trus jerit 'alamak, gemuknye..taknak nurse gemuk!'...sapit siap merengek2 taknak nurse tu...hahahahaha....kitorg sll usik dia, kamu dpt isteri gemuk br tau!...hahahaha

32- esan gak ade msuk ospital masa pth kaki..igt lg akak nurse yg jaga esan tu bukn main suke menjaga esan..sbb dia ckp, sll nye wad path kaki ni wad org2 tua je...hahaha..so esan la org muda sbb masuk wad masa form 2...hahahaha

to be continued-----------------

Tuesday, June 16, 2009

kisah2 dlm idopku part 4

Sambung lagi

21) around dajah 2-4-..x igt sgt la….aku ngn wani ( d kangkar pulai otai!) sll la wat aktiviti lasak2, lepak, ganas, dan juga aktiviti bodoh…ade beberapa perkara bodoh yg dipercayai menjadi gurauan terlampau n turun2 temurun di pas oleh aku n wani…antaranye
22- wani ade ckp yg kat kangkar pulai ni..area rumah dia dulu selalu malam2 muncul musang bermata merah..musang ni suka jalan kat wire telefon/wire letrik..n mata dia shining giler kaler merah..xtau la btul ke x…masa kecik dulu aku yo yo je layan citer wani ni…ntah ye ntah tidak..tp ak mcm pnah nmpk..xtau la klo tu hanya imaginasi aku je…..

23- pastu, aku n wani ni pnah wat kaset yg paling bodoh dlm sjrh idop aku..masa kecik ad prog kat radio ‘adik bersama mak long’ (aku pn x igt d exactly nama prog tu, tp lbih kurg r bunyi nye)..dlm prog ni mak long ni jd host, n dia ade cerita2 mcm utk kanak2….aku n wani pun wat gak r..aku jd DJ n wani jd panel jemputan utk cerita kanak2…smpai skrg aku igt, wani dok cerita psl HEIDI…mmg kalo dgr blik kaset ni…sure gelak guling2…aku pun x pasti kaset ni kt aku ke kt wani…aaaaaaaaaaaa..ade gak cite2 aku dlu nk jd DJ…tp..x jd la plak…(kredit to my beloved brother, ihsan afifi yg remind me psl kaset ni..klo x, lupa dh kenangan ni)

24- slain itu, aku igt aku pnah g rmh syakirah..time ni wani dh pindah seri pulai…so dia jd jiran shark…g rmh shark, konon nak wat kek..yg ak x leh lupa..time pecah telur utk masuk dlm kek tu…abis telur tu pecah atas meja..bukan main berjoget lg telur tu..susah nak masukkn balik telur yg dh pecah tu…pastu..mmg sepah abis la meja rumh shark…mcm la buat kek berpuluh2..wat bazir bahan makanan je…ish ish ish

25- bila ckp psl kek, teringat ade skali tu, aku nk try wat kek…kali ni aku wat kt rmh aku, ngn akak aku..pastu pakai mix yg mmg sedia ade tu..just add butter, telur, air tu je…besenye, kitorg pakai brand yg kotak biru ade gamba butterfly tu…kali ni kitorg sje r try brand kompeni melayu..ala2 nk tolong bangsa sendiri la konon..pastu aku igt lg, ingredient dia letak telur smpai 8 biji which is normally aku rase utk that propotion, cukup la telur 5 biji je…pastu…end up, kek coklat tu jd mcm dodol…adik aku yg sapit tu, asyik kutuk ktorg je psl dodol tu…smpai skrg akak aku trauma buat kek..n sebab tu la aku x nmpak dia wat kek lg dh…n kitorg nye famili lak, stick with brand yg lmbang butterfly tu…ah….stress woo kek jd dodol..tp cam best je kalau nk raya..dodol spesel!...msk nasi gak senang n sedap

26- Pastu, igt lg ms nadia hanisah br blik dr overC…time tu ak x kelas ngn dia….tp pnah kitorg nye subjek PJ gabung 2 kelas…so time tu main baling2 bola je…yg x leh blah..klo org baling ke nad je, mesti dia lari..taknak sambut….dia punya takut ke bola tu…mmg xleh lupa la…xtau la apsal dia takut sgt…musykil2…so nad, if u still remember, hope leh jwb kemusykilan ana ni….

Wednesday, June 10, 2009

kisah2 dlm idopku part 3

salam
so macam biasa
nak sambung lagi citer ni

16- masa dajah 5/6- ingat lagi aku,wani,ruaa,dayah g main loji UTM tu
yg dekat ngan rumah ruaa...ntah..xtau la apa yg best...dok berendam tak nak kuar dr situ..
smpai baju kotor giler...cuci pun x nak kuar kotoran..terpaksa pinjam baju ruaa, then esoknye, ruaa bw baju wani ke skola, sebab kalau tak, kantoi la ngan mak wani yang wani dok brendam dalam loji tu..tangkap ikan kecik2 je pun dah semangat

17- masa skola dulu- tiap kali koko..bus pak atan akan hanta sume dak2 area taman U,UTM, balik..so time tu, aku igt lg..selalu panggi syatila..doctor TILL sebab dia tinggal kat jalan perubatan..time tu, ade gak titiek sulastri nye rumah area tu...xtau la apa cite dak ni

18- masa dajah 5- aku selalu begaduh ngan zaid gemuk( aku bukn nak ejek dia gemuk, tapi sebab zaid ade..1 zayd gemuk..1 zahid kurus...)so, nk define dorang, kene r letak tittle kt belakang tu....nak djadikan citer, zayd gemuk ni kelas sebelah (kls ngn wani)..aku lak kelas lain...tp aku sll je nk lepak2/borak2 kelas wani..nnt zayd tu dok sebok2 je ..x bg kitorg borak2.....so, asyik berperang ngan dia sampai begaduh pukul2 ngan batang penyapu..pk pk balik..rase macam zayd tu berpenebat memanjang, rilek je orang pukul dia ngan penyapu...ish rase bersalah lak...sori zayd..ko pun dulu suka kacau sume org..mmg layak kene penyapu ngn kitorg

19- masa daajah 6- aku igt lg, ruaa begaduh besar ngan satu mamat A ni..ruaa mg sll begaduh ngn mamat A..kisahnye sbb si mamat A tu mmg perasan je dr skola, sll sgt igt sume banat suke dia...mmg la ruaa ske dia pun..tp klo dia x ske ruaa pun, xyah la sampai terbalikkn meja ruaa...aku x puas hati ngn mamat A psl tu la...dia xpnah say sori ats apa dia...one day, lps mamat A terbalikkn meja ruaa..abih beterabur brg2 ruaa, ruaa geram..dia sound mamat A..then, mamat A amik selipar baling ke ruaa..mmg tepat kene ruaa..ruaa bengang giler...time dia baling tu, mmg dpn mata aku...sbb tu r aku xske mamat A dr skola..smpai skrg kot..rase mcm berasap je ngn dia...dah r ske buli org...ruaa lak pnah cube balas baling seliper ke dia, tp mamat A dpt elak kot... skrg mamat A ni kt uia...amik kos yg kene mengena ngn aku...ish, aku mmg xleh la ngn dia ni..apa2 pun.,, sori r mamat A...

20- dah abg aku ade comment psl syampoo tu- so aku pun ceritakn la- dulu ms kecik2,ak x suke mandi...tp skali mandi, berjam jam..sbb ak ske sgt jual product..ye r, pengaruh SMART SHOP yg sll kuar kt tv tu.aku asyik nak jual product je...agaknye dr situ la aku develop skill jual2 brg kt ebay, jual brg kt utm, jual brg kt skola...kirenye,xd r buang ms kt toilet..at least ade r skill develop utk hr tua2 ni..hihihi


..........sambung kemudian.................

Sunday, June 7, 2009

patah n sakit badan

penat lelah berhari keluarga

mmg best
dh x terungkap ngan kata2


huhuhuhuhu

Friday, June 5, 2009

kisah hidup aku part 2

salam

aku dah bosan
n nak sambung lagi
lagi dan lagi dan lagi

10- umo 8 thn- aritu ustazah yg ajar BM nak buat test Ejaan..gile cuak time tu..pastu ade 1 pekataan..kene eja...sume kene eja 'ampaian' camne....dalam 30 dak kels tu ...yg eja btul sorang je...syatila je...gile r...aku pun salah..ak eja AMPAYAN...sabo je r...

11- umo 6-11 thn...boleh dikatakan hobi ktorg adik bradik main tisu dlm tandas..sampai ayah sll ckp...kalau mandi jgn le basahkn tisu...jgn la main air..abis tisu basah2..pastu, bile basah lak...ktorg suke je main gumpal tisu basah, campak ke siling..pastu lekat kt siling tu...hahahaha....mmg best...ade tisu tu, smpai skrg tak jatuh...hihihi

12- masa dajah 2 kot..- aku igt ade sorg membe, gile pandai melukis...masa tu cam kagum gile kat Maimunah..pergh..mai suke lukis air terjun yg byk batu tepi2 dia...so time tu, kd mcm femes r lukisan cmtu..igt lagi, sume org nk lukis mende tu..pastu mai ske lukis org, mata besar hitam je, n suke lukis bunga utk hias tepi ketas...pastu sume org ikut...gile ...r ...tere r mai ni..smpai skrg pandai lukis....

13- dajah 4 - 1st time tido kt skola, time ni sronok sebab ade mukhayyam...mmg best r prog syabab fatayat! solute gile kt cegu2, penceramah sume la....super best!....nk djadikn cerite..ni 1st time tido kt skola..so mcm sgt excited r...kitorg tido dlm kelas kat bangunan kayu (yg pnjg tu), atas meja...n i still remember one of my fren sambil borak2...siap cakap...'eh, ana ni cantik macam siti nurhaliza kan!'...wpun membe aku ni mmg cun...tp time tu rase nak gelak je dia ckp cmtu...hahahahaahah...

14- dajah 5- ak baik ngn dak junior ni..... pengawas...pastu dia ade beg skoolla yg bapak besar...orang pun boleh sumbat..so, ak n wani kol her..BEG BIRU BAJU BIRU BESAR..so, tiap kali dia trun bas..kitorg jerit..babai beg biru baju biru besar....byk btul B nye

15- dajah 4/5- aku igt lg...time ni aku nyampah aulad main lari2 dlm kelas...pastu bising...wat aku pening kepala...so bile dorang lari je tepi aku...aku hulur kaki...bedebup jatuh...sori esom...buat ko jatuh dlu...sori2....


------------to be continued-----------------

Tuesday, June 2, 2009

kisah2 dlm idopku 1

salam
aku rase bosan
mula rase nak menaip
ade bebrapa perkara aku nak tulis
sblm aku lupa perkara2 tesebut penah berlaku

ye r otak skrg makin lembab
makin sakit
makin x betul
amat psycho skali rasenye

ahh

ni antra kisah2 idoip aku yg ak xnk lupa
so aku taip
bile2 tua nanti
leh bace cerita kat cucu2 abang/akak aku

so stat dr kecik la

1- umo 5 thn- aku igt yang aku ni xd r baik sgt...maasa kecik umi suruh pakai tudung. tp aku mls..so aku ngn seronoknye g jln2 rmh aci (our jiran)
pastu ade ke burung merpati berak ats kpala aku..cis...sejak tu aku pakai tudung 24jam

2- umo 5 thn lg : aku dok beseronok main buaian..tibe2 dtg 1 mamat(dak pra-umo 4 thn) ni nak main buaian gak.aku x bg..pastu dia nak gak..aku peduli apa..aku main..dia dok depan aku..sampai la aku hayun buaian terhantuk ke kpala dia..n berdarah..of coz!..pastu abgg dia(6thn) dtg sound aku, aku wat bodoh jer..yg adik dia bengong bebenor dok dpn aku yg tgh hayun buaian tu nape...hauhauha....btw, sori r..skrg aku dh insaf..risau gak aapa2 jd kt otak dak tu..smpai skrg..ak klo tejumpa adikberadik dorg tu, rase cuak je,,,dh r dorg pun skola hidayah...hihihihih

3)- umo 7 thn- aku msuk skola..dajah 1, yg aku igt, aku kls ngn dayah,syatila,sakinah,ayu,husna rosli,fatimah..dll...yg aku nyampah, ak sorg je dak tadika iman kt situ..dayah n tila dak tadika ihsan, dorg 2 asyik pot pet pot pet je depan aku..bosan aku dok layan...pastu dorg asyik show off je beg br dorg..almaklumlah,time ni aku guna beg skola abg2/akak aku(bese r anak ke 4, kan sll dpt brg2 2nd hand)...tp sib baik aku ade jam tangan pemberian kakak yg sgt cantik giler..bentuk ikan..aku pun show off gak r..plg xleh blah, jam tu rosak (aku x tau jam tu rosak sbb aku x pandai tgk jam..mmg bengong!)..a week after that, ayah bg beg br..n xsampai sbulan beg tu koyak sbb byk sgt buku aku bw g skola(bese r dak rajin)

4- umo 7thn- aku n syafiq n esan..ayh blikn jam digital br( ye r, jam ikan aku kn rosak)..pastu siap ade tulis 'not water resistant' (aku x igt r dia tulis apa)..aku yg agak perasan pandai ni, dok ajar r adik..'sapit, ni jam ni, ayh br bli ni, water resisten tau'..lalu kami sama2 celup jap dalam air dlm baldi..dan sama2 la jam itu rosak...sah 2 2 beradik bodoh...hauhauhauah..jam esan je r leh guna..xtau la skrg bleh lg ke x...ahahahahah...sori ayah!

5- umo 7 thn- time ni nak exam..aku igt lg..meja disusun jarak2,..aku nak g tmpt aku, tp ade 1 maamat ni dok blok tmpt aku lalu..aku suruh tepi,dia degil..aku pun tolak r..lalu dia pun terlanggar meja...bih berdarah dia nye bahu..pastu aku siap ckp 'lembik btul, kene meja dh berdarah!'..lalu cegu kartini pun pgl aku n tnya apsal wat cmtu..aku ckp r,dia blok lalulintas...then, aku x igt kne denda apa..ahahahah

6- umo 8thn- time ni kelas 2 biruni, ish...aku x igt apa2..dasat r otak ..makin x elok

7- umo 9 thn- kelas 3 ghazali..aku igt..time ni aku team ngn wani, syatila,husna rosli,syakirah...dll..time ni gak la dak2 yg mak ayah dorg blaja kt overC br blik..asyik speaking...honestly, mmg aku nyampah ngn korang..so aku nasihatkn anak2 org aberdeen ni, klo blik msia, jgn la asyik speaking je..nnt clasmate nyampah giler!trust me!...

8- umo 9thn- aku ngn wani pakat nak kenakan farhana hazwani..xtau la wani igt ke x...kitorg ni amik jagung rebus nye kulit (isi nye kami makan la)..pastu keringkn..pastu siap tulis surat ke farhana...konon2nye, kami ni alien dr angkasa lepas..mendarat kt skola,..minta tlg farhana supaya jaga spaceship kami.siap sruh farhana g skola malam2 supaya xd sape tau alien ni ade kt skola la..aku x tau la farhana g ke x skola mlm tu..aku xtnya...ahahah...alien leh plak tulis bahasa melayu..yg farhana lak..esoknye g skolah panic dpt surat tu..aku ngn wani amat la gembira...ahahahah...

9- umo 9 thn- wani yg xd r baik sgt ajak aku isap rokok..ish ish ish...ape r..lalu aku,wani n sapit pun amik suratkabar,...isi daun kering..kutip blkg rmh wani..gulung, bakar, n isap...pastu batuk2..tobat aku x nak isap rokok dah..serik....mencabar btul..dh r...baik korg pun betobat...

10- umo 9 thn- ....to be continue...

Friday, May 29, 2009

prague, praga, praha, puk pang

salam
lama x tulis
bosan2 kat uni
sibuk nak cr sponsor utk hr keluarga PMA
aaaaa


sib baik dh release stress kt prague hr tu
mmg worth pergi r
cun2

plg berasap dpt g tgk dancing building
yahoooooooo

mmg leh menjeleskan seluruh student architecture d dunia ini
ahuahuahuah

so pasni
fokus on hr kluarga pma
sesape rase diri baik hati, pemurah, berkasih sayang..n plg penting....bersifat kemanusiaan

boleh la
hulur2kn tgn
ringankn beban
dengan menyumbang ke program HK PMA ni

contact r ak klo nk sumbang

wassalam

p/s..nk tgk gamba prague..sila ym..hauhauha..aku mls nk letak