peMakLuMAn daa....

aDelah Ini DiumuMkaN bAhAWasAnYa adaLAH tAK dibEnarKAN seBarAng AyaT yAng BeruNSur Lucah, CaRut, CaCi-Maki yaNg BleH mENiMbULKAan iSU KePadA BanGSa, AgaMa, NeGara daN Kata2 Yang SamE WaktUNya MelaInKaN DaRiPaDa TauKe BLOg sEnDiRi...... HarAp SemuA PeLaWat DapAt MeMaTuHI perATUraN SuCi ini......Idop Budi BAHasa...
budi bahasa, budaya kita!

boycott la wei...

http://inminds.co.uk/boycott-brands.html

Thursday, December 18, 2008

ini post ke -50

setelah di cek, di kaji..mmg ni ade la post ke -50
jd sempena kemerdekaan msia yg ke 50 lak
n sempena ak dh blik msia ngn slmt...
aku nk mengucapkan tq kps sume rakyat jelata yg tlh menyambut ak dengan penuh rase gumbira di hati esp kpd yana,izi,ziyana,easy,dan iz serta bf,boipren,pakwe,kekasih dorang yg tlh menyambut ak kat epot changi..

tq gak kpd esan,sapit,ihsan,syafiq,ethan,shark-fiq krn tlh menyambut ku d larkin pula...

tq all...hauahuahau...


------

pejalanan idup smlm


810 pg-knor amik kt hall, 'aik,husna..mcm byk je brg..nnt kne excess ni..?'

830 - smpai epot ngn slmtnye,'sobry, nangis2...tp xd r terharu sbb dia nangis bukn sbb ak nak blik pn,sbb knor xnak benti masuk epot..stkt kt luar..dia nangis r xdpt tgk kpl tebang dr jrak dekat...

855-check in...timbang punya timbang...'alamak!28kg..lbih 8 kg...kne g kaunter yg nk byr excess tu...'

900- dh kt kaunter smbil hulur kad tp org kaunter ckp ' i think you better rearrange ur bag!..sbb mahal sgt..nk kene byr..huhuhu
aku pn rearrange la
brg2 hadiah ki n kakak elok2 dlm bag jd hand lugg(brg hand lgg adelah seperti berikut, 3pyrex berukuran 20x30cm, 2 hadiah kawin yg berat, laptop 2.3kg,wayer laptop,mouse,1 buku cerita,1 buku urban, biskut morison yg sedap,2 daging bege, discman n headphone skali,dompet n dokumen2 = 17kg ..berat tu...)

915-g timbang blik..'24kg, where did you put the other thing? ' ak ckp msuk hand lgg...dia pn ok la dik...cincai r..xyah byr ...hhahaahaha...amiiinnn

930- berboring2 kat tmpt lepak org2 cek in n teserempak ngn dylan mac laybraighd<--sile jgn tanya cmne nk sebut nama surname dia ni...dia nk g ireland...so..pnjg le borak nye....dia nk g moroco smbut xmas..n dia ckp 'awat la ko x jemput aku g kenduri..nak gak tgk msian style kenduri (dia ckp bhs inggeris,perktaan awat adelah berasal drpd WHAT?)....ak ckp leh je nk dtg..slmt2....
'what, 3000 ppl?that must be insane...you guys!insane!'..ni la dia ckp msa ak ckp mayb dlm 3000lbih org dtg!

1040-stat beratur utk masuk n cek boding pas..mmg berat ngn sengsara la jugak bw beg sebesar2 alam ni

130ptg-reach amsterdam epot yg boring...

230...berlari2 smbil bw troli main kt travelator tu...

330- ulang alik toilet je..sbb boring...then lepak kt kerusi bermeja sambil perabis makan bege

430- boring lagi...tido ...sampai kul 530...

530- boring2 n g r dok berborak sambil pnjam paper dr pakcik omputih manchester yg nk g spore gak..dia mcm kagum gile ak dh dok situ dr kul 130

630- makan biskut n dgr lagu2..sambil mengulangi part2 menarik dr buku citer yg abis di bace...best2...

730- org dh stat ramai n bleh nmpak la org2 spore dtg..yg nk blik spore tu....bukn main bisng ngn ckp english with 'lah' kt ujung...huhuhuhu...

830-sibuk la boarding...ak org 1st dok kt situ,tp ak gak la masuk ladt..bese r tu...ak ngn pakcik omputih tu senyum je...sbb kami yg awal ni masuk last skali

930-belepas stlh dpt dok seat sblh org polish n sblh org cina..ak igtkn sporean..skali psport dia uk...british high comm lg..siap dia asik komplen je..dia kcp klm xbest,best lg spore airline la...dll

1000-mknan utk ak dihidangkan 'kari dal+ nasi + n kari apentah= vegetarian meal!..selamat n suci

then ..tido....

bgn blik time dh nk smpai sbb dia hidang makanan lg..siap makanan yg same lak!

430ptg - smpai spore.....ak org last trun siap membuat kekecohan lg...hahaha..sempat la beramah mesra ngn makcik2 pramugari n pakcik2 jugak...

500ptg-amik beg n yana dh tgu smbil amik gamba!

...paaaaanaaaasnye spore..panaaassssnye msia!
hahahaha...

meredah jam ke larkin...lalu jalan br..kastam br johor...

kul 730- sampai larkin...org amik n blik rmh

blik...makan...buka beg...byk nye pesiapan kawin...
then ...ki balik pulak...tekejut...
esok pg kakak lak balik..
then cukup la sume org yahooo....'bakal abg ipar ak pn ad kt rmh skrg!'
jd rmh ak byk org laki...ramai btul...sume besar2
hahahahahaha

msia panas....tido rase nk tido ats lantai je....

Tuesday, December 16, 2008

a few hours before....

salam
sejak presentation hari tu
mmg hr2 dlm kehidupan ak xterisi ngn mende2 bekaitan pljrn lg
almaklumlah, laptop pn mengalami mslh xleh on...pastu,klo on,dia akan mati sendiri....
jd..nk buat improvement dwg pn sush sbb jd x semangat..takut bile nk buat je,komp buat hal..hang n sewaktu dengannye...

hari hari yg lepas..
diisi ngn aktiviti melepak rumah alin,fairuz,putri <--merangkap retreat house ak!
berborak2 n bersoping2 utk bw blik brg ke msia
huhuhuh

akhirnye..saat yg dinanti akan tiba
hahaah...dh nak balik la ni
cdg nk bw bekal buger r dlm flite
nnt klo lapar
leh mkn....hehehe...asik pk psl mkn....

p/s skrg boring dok layan qabil kushry kabil igam...ah...dh r gloomy,gelap..siap boring lak cite ni..ak dh nyampah ngn watak2 budak skola lakonan erra ngn ziana...ah..dh xleh nk tgk..muka tua,blakon dak skola....huh!

Friday, December 12, 2008

tq All

salam
hahaahahah
rase nak gelak lagi
hahahahaha

alhamdulillah
selesailah sudah presentation final ak td
rase best nk blik msia mula menyelubungi diri
firstly mmg ak nk ucapkn tq Allah ats bantuan,pertolongan n keyakinan yg diberikan pd hambaMu ini...

juge
berkat bantuan insan2 berikut
ak nak mengucapkan terima kasih byk2 pd sume
atas bantuan

1stly,umi ayah kakak ki esan sapit yg layan aku voice chat time seminggu aku down,demam,semput ngan stress ngan design..tq..famili kite mmg bestEST


pastu adiba adlan yg hr2 aku kol dia sbb ak stres..n kadang2 kol sampai berjam2...n kadang2 kol kejap2 je tanya dia masak apa...sebabnye kol dia free je,n sebab byk cite2 lama leh bual...tq2 sbb layan stress ak bg release....tq2..kdg2 ak kol smpai dia pn stress..hahahahaha

then..dak2 aki utm...intan,thira,yana,safra...n sume2 yg chat ngan aku..siap stay up sampai 1 pg...thanks guys..korang mmg best!


pastu ucapan tq gile pd tuan rmh, aleen fairuz n putri... tmpt ak lepak slama beberaapa hari time ak down hr tu...sebab kene tahan dengan perangai kuat makan n kuat bising n kuat membazir letrik(on komp 24jam,konon2 buat design la...)

then..thank you gak kpd leez yg layan borak ngn aku time ak dtg lepak2 bilik dia...ilang stress sikit time tnya construction kt dia...thanks leez

tq gak kpd dak2 aki kt uk ni mcm ben,z,intan,judy,winssey,max,adrian,jocelyn,le phuong,alex,banjun ats petolongan korg2 sume...

n kpd sume..
skali lg
tq


p/s kpd nama2 yg x disebut...bukn x igt..cume terlalu gembira nk blik smpai nama2 org pn ak lupa...anyway...thanks all....daaa....wslm

Thursday, December 11, 2008

saat2 terakhir

hr ni hr aku br je mengsubmit drawing ...
br je lps pin up n berasa penat dengan suasan boring,menyampah n mengadap komp je

akhirnye..segalanya akan berakhir
ak dh submit n tinggal utk present esok
lps present..dh xyah pk n hanya perlu pk utk pack brg ke msia je..
ah,,,byk btul x pack lg

to kakak n ki
nantikan hadiah kawin buat anda berdua

to esan..
jelesnye...cuti lama btul

to sapit, jaga la kebun sayur kite yg mungkin idop segan,mati pun segan

to umi ...
una bw blik key chain 50bji

to ayah,
calender dh siap 2 biji..mayb esok cr lg

to membe2 .....
jemput la ke kenduri kawin abg n akak ak

Thursday, December 4, 2008

menghitung hari..

hari demi hari
rumahku yang sepi semakin penuh
meriah...

hari demi hari
rinduku yang mendalam semakin menyulam
utuh....

hari demi hari
tarikh itu semakin hampir
getar....

hari demi hari
mereka akan pergi
kami membawa diri
lari...

bergilir
berganti kami datang dan pergi
menyapa ketukan pintu
menoleh umi dan ayah

dan kami pergi kembali
demi perjuangan...
digagahi...

hari demi hari
saat demi saat
berlalu...
laju....

Sunday, November 30, 2008

muvi....

entah macam mana
aku search pasal animation kat youtube
terkluar plak website yg ade byk cite2 mlayu
best btul...rase mcm lama btul x tgk
dr muvi sampai ke cerekarama tv3 ade
filem, drama, drama bersiri dan yg sewaktu ngn nye pn ad
jd ak pn menSet time ak
1 hr hanya 1 muvi/cerekarama/or what ever
ye r
kalau menatap lama2...alamatnye makin xsiap la keje (final submission yg bakal menjelang 11/12 ni)

so..nak kata ak bz?mmg bz..tp mcm bese...dgn time management yg xleh blah...sempat gak ak selitkn jadual utk menonton cite2 sbg menghiburkan otak ak yg tgh sakit ngn submission

----------------

semakin lama
ak sedar..yg drama mlayu smakin bagus
lirik n skript smakin logik di akal
xmacam cite zmn dulu (produk yusof haslam)
yg sering menggunakan pelakon yg fail dlm lakonan dgn skript yg mmg xmasuk akal seperti 'ah,ak benci kau' sambil muka pandang tmpt lain n x berkomunikasi dgn btul.... ..aku cukup menyampah dgn drama2 yg mmg xbest ni tp kerap di tayangkn tiap2 raya..cis!

-----------
kewujudan muvi baru mcm sepi ngn cinta mmg byk mengubah persepsi org kite (sy x tonton cite mlayu,xbest n xd class,skrip xbest,lakonan kaku)
so...bagus la....skrg..sume dh meningkat
cume filem2 razak mohidin lak menyemakkn mata dgn lawak2 yg diulang tiap kali filem dia..ntah macam mana la bleh box office..pelik btul....

ah.......
ak pn xtau nape ak taip psl muvi kali ni
mungkin sbb telalu byk tgk
n terkagum ngn kewujudan beberapa drama yg berkualiti ngn artis2 yg bgus2 bebanding zmn2 dlu....

huuhuhuuhuhu

abis ngarut dah...

Saturday, November 29, 2008

jualan kenangan!


ha
sesape beminat nk beli kalender pemndangan scotland
cth gamba adalah sperti berikut

sile la ym ak secepat mungkin
harga 6pound = 13singapore dolar = rm30 shj termasuk kos penghantaran ke rumah anda
dimension 29x29cm
gamba pemandangan,castle,bangunan2 dan lain2
16 bulan (12 buln 2009 + jan feb 2010 + nov dis 2008)

cepat2 sementara stok masih ade

boleh order sebelum 15/12/08..sbb 17/12 ak dh nk blik/...yuhuuuuuu
sesuai utk dihadiahkn kpd org2 utk buat sevenir ke apa ke
pe lg
order kt ak

sila ym atau frenster atau facebook
ok


jualan seterusnya...sesape minat nk tshirt,pen,book mark,sweater, etc dr RGU <-- uni ak
klo nak la,tie ke apa ke
sile request tanpa segan silu
ak akan quote harga (termasuk harga pos ke rmh korg)
so...pe lg...jom bersoping!

Thursday, November 27, 2008

salam
mlm td ak tido
mimpi psl kad kawin abg n akak ak
tu yg pg2 ni
trus ak ym ngn kie
tnya pekaba kad kawin dorg
n alhamdulillah..dah siap
n kie dh publish kt intenet pn kad kawin tu
so..kpd sesape yg nk tengok
sila masuk web dia... sini!


ok
tq
harap sume dpt hadir kenduri yg kt jb
n c u there

kisah itu

hari itu
saat itu
waktu itu

berlari-lari
jakun..

bermain-main
jatuh..

putih.
sama....
selari...
serupa....

sejuk.
beku...
kebas...
rimas....

usai.............

Thursday, November 20, 2008

di kala stay up begini........

Di kala ‘stay up’ begini

Teringat jari jemari kalila mengurutku dahulu

Tatkala ngantuk dan sakit sakit sendi

Ah..leganya


Di kala ‘stay up’ begini

Termimpi masakan Dijah

Walau hanya tempe dengan kicap

Cukup menyelerakan

Ah…enaknya….


Di kala ‘stay up’ begini

Terkenang gelak gurau senda rakan studio

Menemani hingga ke subuh

Ah…rindunya…


Di kala ‘stay up’ begini

Terindu pada kerepek makcik aisyah

Yang sering mengisi kekosongan perut

Yang kini telah pergi

Tiada kembali

Ah….sedihnya…Al-fatihah….


Di kala ‘stay up’ begini

Teringat kehadiran first shop

Dengan nasi lemak half price tepat pukul 12 malam..

Ah..laparnya….


Di kala ‘stay up’ begini

Terkenang waktu di surau (merangkap port aku!) dahulu

Dengan dinding suram putihnya di suluh lampu projector

Menonton movie ‘APO

Ah…lawaknya….


Di kala ‘stay up’ begini

Terngiang-ngiang lawak jenaka Meen di kamar

Sambil menyanyikan lagu2 ‘the hina’s’

Hahaha…memang tak tahaaaannn


Di kala ‘stay up’ begini

Teringat ketika bulan puasa

Ditemani sahur dari Kafe mutiara

Pakcik Manbo and d gang

Yang sudah kenal pada kami dan selalu memberikan makanan free

Ah…untungnyaaa….


Di kala ‘stay up’ begini

Teringat menonton cite SAW bersama di studio

Jeritan demi jeritan kedengaran

Ah…kejamnye


Di kala ‘stay up’ begini

Kurindu, ku teringat, ku terkenang

Rakan, housemate…UTM

Ah…semuaaaaa

Monday, November 17, 2008

hari ni
ak bace blog abg aku (ki, http://specifichumidity.blogspot.com/ ) rase mcm sedih sgt
sedih ...sebab?
ak pn xtau
rase sedih giler bile bace part atuk ak kat kpg
mmg sayu sungguh....bile ingat2 blik
rase diri ni xcukup amal, xcukup berbakti pd dia...takut x sempat jumpa utk blik bulan 12 ni
rase mcm nak kol dia, tp dia sakit..

mcm kie, ak dpt rase
kitorg adik beradik xd la baik sgt ngn dia...sebab dr kecik duduk pn jauh, blik kpg pn stahun skali..tu pn bile dh masuk skola asrama, nk dpt cuti saama2 blik kpg mmg sush..apatah lg bila abg2 n akak ak dh stat blaja overC...lg la jarang blik kpg...
tp kalau dah nama kluarga
of coz rase sayang,rindu,suka tu ade
kalau dia sakit,ak pn sedih gak...aku pasti ayah ak lg sedih giler...



Ya Allah, Kau berikanlah keputusan yang terbaik utk tokwan ku dan kami....

p/s aku nak blaja rajin2...at least blik cuti ni xyah study...leh fokus jaga tokwan...huuuuuuuuuuuuuuu

Sunday, November 16, 2008

wahai kawan2, marilah sembahyang!

hmmm..
hari ni dpt tau tokwan masuk ospital
punya la tekejut
ingatkn apa...rupanya sebab kakak pergi kursus
so, disebabkan takde sape kat rumah, kalau ade pun...dorg takut jd apa2 kat tokwan, and dorg xtau nak buat apa lak nnt..at least kalau akak ade,bleh akak ubat,rawat n nasihat apa yang patut

setelah puas dipujuk oleh kakak, akhirnya tokwan bejaya di hanta ke ospital untuk jangka masa sekejap je,,hingga kakak abis kursus/bengkel/seminar?...

ayah n umi teman tokwan kt ospital hr2...mcm bese, ingatkn tokwan pasal rakaat solat sebab kadang2 dia lupa.alhamdulillah masuk waktu solat sume, dia masih besemangat untuk solat

tu la...ni yang pelik ni, orang muda2...xnak biasakan diri ngn solat...
------------------------

dulu, masa kat utm
wanhui(my chinese kosmet) tnya
apsal u mest sembahyang hr2?
pastu byk kali...5 kali lak tu

ak ckp la sebab dah kewajipan
n ak ckp...tuhan dh bagi u bernafas, hidup utk 1 hari lagi, y not kite berterima kasih? bukan sush sgt?..
pastu dia pun stuju,dia ckp btul la..apa2 kite buat, sume ats kehendak Dia kan..klo xdiberi nyawa ,nafas, hr ni, rsenye sempat ke ak sampai aberdeen?sempat ke ak jumpa kwn2 br?sempat ke ak g mkn open hs org sini?sempat ke ak blaja mende baru?sempat ke ak duduk menaip blog hr2?sempat ke?....jgn bila dh xd,xsempat nk btaubat..xsempat nk berterima kasih pdNya

jd..conclusion nye..dh Allah dh bg kite mcm2 kesempatan utk kite buat, so, y not we appreciate n thanks him(ceh, tecakap omputih lak)

sampai bile kite nk sombong, nak rase mcm idop ni free, ikut ske ati kite?sampai bile?
kite jgn riak...kite xkn bleh idup tanpaNya...so..jom la taubat...jom la solat...

p/s ..apsal byk lak ak pos psl solat kebelakangn ni?stress kot ngn environment, pastu terbayang tokwan bersush payah utk berwudhu' n solat...ya Allah, permudahkanlah urusan dunia kami dan urusan akhirat kami dgn petunjukMu..amiiinnnn

Thursday, November 13, 2008

priority 1st la ....

situasi pertama

bertanya A pd B
a: ko dah solat?
b:dah..tadi
a: x nampak pun


situasi kedua..

b: a, ko dh solat?
a: lum..
b: jom solat skali
a: xpe la...ko g solat dlu....

situasi ketiga

b: a, ak nak g solat
a: klo ko nk g, ko g la...
b: jom skali
a: ko ni asyik ajak ak solat je..xpe2..ko g dlu..sile2

situasi keempat

a: ko dh solat ea?
b: dah tadi..
a: la, apsal ko x ajak?
b: (kelu, no komen)


-------------------

dalam setiap situasi
cara pemikiran a dan b x sama

dalam situasi pertama, a bertanya pd b samada dah solat atau x..tapi bila di jawab sudah, a seakan2 x percaya bahwa b sudah solat..sebab a xnampak b solat

jadi, untuk situasi kedua, bg mengelakkan a syak wasangka pd b, maka b pun mengajak a utk solat skali tetapi malangnye a tidak mahu join skali..dan menyuruh b solat dahulu

utk situasi ketiga lak... b seolah2 membuat pemberitahuan pd a bahwa dia nak g solat agar a tidak syak wasangka lagi, dengan harapan kali ni, a akan join skali....tp malangnye respon a seolah2 sudah boring ngn persoalan solat dr b...

utk situasi keempat lak..b mengalami kesulitan bila dia dah selalu ajak a utk solat, lalu b decide utk pergi tanpa ajak a..tetapi ia menjadi persoalan drpd a kerana b tidak mengajaknye skali...


utk kesemua situasi ini
ade byk yg ak rase sepanjang ak belaja dari skola sampai la sekarang
mana2 situasi pun, ade je cara utk org nk menampakkan kite silap...

pendek kata...kalau korang rase solat tu penting..of coz korg amik berat..amik tau masuk waktu pukul berapa, at least tnya org masuk waktu pukul berapa ke apa ke....xleh nak salahkn org kalau dh telambat sbb dlm byk2 situasi ni...kdg2 org leh boring asik nak jd alarm clock kepada org lain....kalau alarm clock dpt buat org jaga xpe..ni hanya alarm clock keep on snooze hingga 1 day bile dh xnk snooze lg, baru la orang2 tu rase tekejut n salahkn alarm clock psal pe x snooze....aaaaaaaaaaaaa

p/s merasa boring lalu menaip pasal zaman2 dlu yang teringat di minda.....

Tuesday, November 11, 2008

carnoustie pulak

huuuuuuuuuuuuuu
mengeluh panjang lak lepas balik dari site.........
rase penat la plak

perkara yg belaku hr ni:
1- boring sbb dgr talk psl building construction..kalau building nye lum siap, at least bleh r fhm...ni bangunan nye dah siap and dah boring lak....x adventure langsung!
2- angin kat carnoustie ni ..memang bertiup sepoi sepoi bahasa scottish la...bukan main rase nak terbang je..sib baik ade dak2 omputih yang tinggi skit, so leh sembunyi belakang dorg bila time angin..hahaha
3- sume dak2 malaysian naik train sama2, and ade la gak omputih yang naik train gak...sebab mayb dorg xd kereta mcm dak omputih yg len..., so kitorg mkn besama2 n jalan besama2 selepas dgr talk yg boring gile....
4- instead of naik train kul 5..kitorg berpakat2 ngn selambenye naik train kul 315..sib baik xkene halau...ye r, dh prog abis awal...xkn nk lepak kt carnoustie yg sejuk gile
5- sesungguhnya aingin dr laut mmg sgt sejuk dan sgt kuat...mmg dok carnoustie leh terbang.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, October 29, 2008

kisah orang jakun

salam
kejutan demi kejutan berlaku sjk dok bumi aberdeen ni
mula2 pg2 smlm
alin btau ak yg salji trun kt rmh dia sambil tunjuk gamba rumh dia yg dh bersalji
tp sbb kt linksfield(hall ak) xd salji
so ak xd nk caya
so..ak pn g kls la
mcm bese..mak ai.......
sampai je area garthdee tu...bersalji la plak
x ..jakun lak aku ni
huhuhhu...
turun je bus sambil tersengih2 sorg2
ak usha je snow2 tu
klo pegang lak..org kata jakun lak
tp xd byk sgt..tp masuk je parking area kt school
mak aiiiiiiiiiii...penuh kt ats bumbung kete...ni dh xdpt thn sabar dr jakun ni
ak pun pegang la...yeyyeyeyeeye...org jakun ni dh dpt pegang salji...
xabis jakun dgn masa yg di backwardkn sejam..
ni terpaksa jakun lak ngn salji yg sikit tu
mayb..time salji lebat nnt...ak akan terjakun lagi ngn snowman...hahahaha...
------------------------

halloween pn dh nk mula
sana sini
soping komplek sume dok hias ngn hantu2..ye r..lps je bulan ramadhan, setan2 yg diikat dh telepas n menjadi hantu utk halloweeennn...so...mlm2 klo kuar, bleh la nmpk dorg ni paakai baju pelik2...aritu ak nmpk, elvis,fairy etc...ah...sume nye mabuk2

-----------------------

isnin dpan ade submission petaama utk projek sem ni..so bedebar la plak
ak pn xtau r..dh 3 thn blaja pn, masih neves bab2 present, submit n bab2 studio...aaaaaaaaa

------------------

so, pg ni ak nk g kls..w/pun perut sakit akibat telebih makan smlm...hahahaahahaha
mesti ade lg snow kt gardee pg ni..ak dgr BBC, dorg ckp lama dh x belaku salji trun time autumn x abis lg...daun2 pokok pn byk lg...ni la tandanya global warming...jom RECYCLE !!!

Monday, October 27, 2008

backward forward...daaaa

salam
mulai dr smalam
bermulanye penukaran waktu
snang ckp
masa kt sini diundur sebanyak sejam ke belakag..of coz la..undur mmg kebelakang
so ni mende br bg ak r
heheeh....so..beza masa ngn msia skrg..8 jam..klo sblm tu, 7jam je
sesape x fhm cmne perubahan masa ni
sile tanya ak...
ak mula2 pn xfhm...

hehehe
akibat backwardnye masa ke belakg ni
ak..n sume org uk terpaksala menukar waktu kt jam,koputer,alarm clock..ke apa ke ...1 jam kebelakang....klo x
kls kul 9..jam tunjuk kul 9....sbnrnye br kul 8...heeheheh
kdg2 konpius gak...so..masuk waktu solat pn dh di awal sejam gak
heheheeheheh

p/s...unik2..nnt lps ni masa dicepatkn blk sejam...so kembali ke yg btul..tp tu mayb time spring la kot....

Friday, October 17, 2008

hr ini dlm fikiran....

salam
rase macam mahu menaip
nak fikr design..tapi idea x dtg
puas pelbagai cara ku lakukan
daripada duduk, ak berdiri, dr berdiri aku bersila, dr bersila ak dok di kerusi, dr kerusi ak cube mendengar lagu2, dr lagu aku pindah ke nasyid, dr nasyid ak cube mendengar puji2an pdNya...but still...idea x dtg juga

esok hari studio..merangkap hr ke 3 utk crit design sem ni
rase nasib baik sbb xd nama ak dlm list utk crit esok..tp rase rugi sbb kene tunggu next week br sempat lecturer nk layan....so...design akan tergantung utk seminggu lg la....

sambil berfikir2 ni
rase lama sungguh ak x menaip sesuatu yg baik utk dibaca
terlalu byk perkara ngarut2, x menambah pengetahuan, atau senang citer perkara 'syok sendiri'<---dh blog ak, mmg la ak syok je nk tlis pe....huhuhuhuhuhu

rase suatu perbezaan yg amat ketara pd sistem kt sini

kalau dulu...kitorg sll di dedahkan ttg kepentingan site analisis..yg mna penting utk mengetahui secara terprinci ttg site and apa yg nk didesign...tp sini site analisis tu penting,, tp ade byk lg mende lain yg perlu di amik tau....yg kadang2 ak rase mende2 tu akan di ketahui sambil2 kite membuat design..cth mcm fire regulation etc....NO WAy, sini sume kene tau sblm design...kene tau psl apa2 je r......hingga hilang fokus...aaaaa

minggu design yg br sgt bermula ni...diwarnai ngn kejutan budaya
kat sini...1st week design ni dh kene ade plan, section, elevation and of coz circulation sume tu kne detail dh....
everytg need to be in scale n of coz, everytg need to b in A3 paper OK?
xd istilah buku sketch, ketas a4, ketas kutip tepi jalan atau pun ketas tisu bleh digunakan w/pun ni crit je....n kene pin up sume org...

cara pin up?..pin kene r warna putih...sib baik lecturer sediakan
n jarak 1 cm dr penjuru kertas pin tu di cucuk..xleh sukati2 nk pin ok!

what?bubble diagram<--?
x dilayan..kalau buat pun, kene buat plan yg proper..tunjuk mana dinding...mana tingkap,pintu,toilet,opening, pokok,katil,perabut, etc2

mmg bleh sketch..tp bile nk buat sume tu...rase merindukan la plak furniture template yg sengaja ak tinggal kt msia, sbb igtkn guna autocad..so..dh xpandang mende2 manual ni

what about grid line?...of coz kene consider
xkn main taram je letak dinding mana yg kite ske..but still, mende ni ak lum nmpak mana2 pihak amik tau lg....so....

SPACE lak mcm mana?
hahaha....ni explore sendiri...ikut ske korg la nk besar mana
janji sume mende yg dlm requirement tu ade..ak tgk byk omputih buat bilik2 yg bapak besar giler...n aku nye design nmpk sempit,cram,conjusted, n sgala ayat yg sesuai....so BACK TO SQUARE ONE !

tp ak risau lak, bile dh syok2 mendesig ni
tetibe lecturer nk bg lak size2 space...ehehhehe....so?cmne?kene tukar blk design nnt....pe pe hal kene ade plan b, plan c,plan d...n plan2 lain

CONSTRUCTION...aaaaa
1 tekanan br lg
dh r bangunan batu..sandstone....nk kene tau lak cmne nk construct.....kene preserve bgnn lama lak....so..nk attach pn kne pk 10 juta kali......nk attach pn ak xreti.....hahahahaha...xpe2, rerajin pinjam buku library...

rajin pinjam x bace nk wat pe...wek!

tp 1 design yg plg unik ak nmpak dr sorg dak dr spain
mak datuk....dia nk attach bangunan br ke bangunan lama,....upside down....fuiyooo
kalo jd, ak nk tgk cmne dia nk construct...tp bleh je.....kan2

.........konon2 nk post mende yg ilmiah
last2, mengarut jugak.......aaaaa...rase lapar n nak g mkn..... pastu tido la...pe brg stay up

Thursday, October 16, 2008

psl pos bwh ni

pos bekenaan brg2 ak
bukn le utk tontonan umum
klo nk bace..sile
klo x...xyah...nk komen lg x payah
kcuali memberi idea2 bernas utk menjimatkn duit n sgala bagai
sekian
-admin-

barang2

salam
aku rase mcm nk stat wat akaun debit kredit la psl khidupan ak
ni utk me'make sure kan sume mende yg dibeli adelah termurah pd suatu2 masa...
at least ak tau kt ne nk blnja utk sst brg tu

so stkt ni
ni la list brg yg pnah dibeli


first bus

bus pass for a one way trip = £1.50-2.00
bus pass for a month = £37
1 day bus ticket for st andrews = £4.05
train to st andrews = £28


stage coach
iverness-aberdeen = £10


poundland

jug(2) = £1
tupperware(3)=£1
rugs = £1
gel airfresh (2) = £1
tissue (2box) = £1
pisau (2bilah) = £1
total = £6

pay point
orange top up = £10



£stretcher

jug = 60p
sabun pinggan = 89p
hangers (12) = £1
sabun basuh (13 cucian) = 89p
softener(750ml) = 49p
total = £3.87


ARGOS
bedsheet (duvet+sarung bantal +cadar) = £5.99
set periuk (3 periuk + 1 pan) = £8.99
total = £14.98



woolworth
winter jacket = £9



glasgow (boni pak ke apa ak lupa!)
beras (10kg) = £12.99
senduk (2) = £1.30
glove = 70p
burger (40kpg) = £4.99
sos cili = 98p
buku tulis (3) = 70p
buku autograf(utk sketch) = 70p
tapewer (4)= 70p
tapewer (4)= 70p
total = £23.68


kasut boot = £6.89

TESCO sblh hall
roti (1 bantal besar gile) = £1.33
pasta (1kg) =£1.29
susu soya = £1.49
timun = 71p
tomato ceri = 52p
total = £5.31

ubat allergy relief = £3.49
ubat mata = £5.39

roti putih(1bantal) = 72p...(LEBIH MURAH DR YG ATAS!!)
pisang (5biji) = 90p..1=18p

COSTCO
( g ngn kak nawal tuka tayar kete)
ikan )4 ekor besar2) = £9.05


SOMERFIELD


majerin utk vege = £1.08
soft = £1
total = £2.08

kedai kat grays school of art
100metre butter paper size a3 = £16.50


ASDA (G ngn fairuz,nawal,alin)
fab softener(2) = £3
skin care = £2
teh scottish blend = 76p
udang = £1.24
mushroom = 74p
leeks (3btg) = £1
tomato (b 6 biji) = 68 p
kacang buncis = £1.22
bwg putih (3 labu) =£1.78
bwg besa(6 biji) = £1.78
minyak masak = £2.98
sayur ijau (3 pokok) = 50p
telur (15bji) = £1.49
melon (2)= £3

total = £16.93


LIDL ...tempat plg murah utk sayur2an
salad dlm pasu - 99p
pewangi blik - 78p
mixed peppers - 1.09
curly kale - 98p
carrot - 45p
green harmony - 99p

total 5.28

hitam = lama, kuning 15/10, 16/10 ni, 20-27/10

Thursday, October 9, 2008

hari sushi

hoho
actually
day before yesterday....i mean monday
we had a sushi day (flatmate!)
me,Andrea(germany girl) and Susan(Susan,frens of andrea... she is not one of our flatmates,but she really had enjoy staying with us a week before class started and she come to our place almost everyday!..everybody love her to!...i'll talk about her later...)
we decide to have 'makan-makan' together..we planned this before but cannot manage to get a right time when everyone free, esp as for me..i just finish my fasting month..'so,hr isnin tu xd r pose 6!

and the sushi day was to celebrate Ruth(my flatmate,my course mate,Scottish,tall,Grey eyes) for her success on driving license test!..congrats!...and to celebrate this, her boyfriend do come back home from his work..somewhere and something relate to ship and sea..dunno much bout him!

so, we cook rice<--of coz i was in charge with this...almost everyday cook rice..so i told them how to cook rice..but, japanese rice is different...melekit skit la kn...huhuh...tanak lak tu...sib baik jd cantik cun...kalo x,malu je ngn dorg!xd kerak2 mcm nasik syafiq masak....hahahahaha

so, susan did additional dish which her called it Germany vegetable soup...she insist me to check all the ingredient 1st before she start cook because they all know that i am Muslim,don't eat pork,dont take alcohol etc...so...d dinner was very vegeterian one!...nasib baik aku makan ikan..kalau x..mau jd sushi timun je!

so, everybody was happy and we had a time together
even though not all of us gathered there...i have a flatmate that till now i dont really remember her name because she don't bother to talk to any of us...bak kata andrea 'who cares?'

so, we made sushi and we did it!...seriously, i think this is the 1st time i taste a very delicious sushi compare to sushi king etc...hahaahhahah

but just a few my flatmates (nigerian) dare to try it..they dont really like 'the so flattttt taste of sushi'..hahah..ak pn xske....tp kali ni..layann

p/s terima kasih kerana fhm ak x mkn pork,n makan makanan yg kene sembelih....dan sama waktu ngn nye...!tq2

next time i need to cook curry for them..smlm buat ikan masak sweet sour pun dorg pau!..ni nk kene wat kls memasak lak kt dorg!

ceritera studio (jgn translate post ini ke bahasa inggeris!)

di sini
aku dah mewujudkan peraturan baru dlm idop ak
utk berkata 'TIDAK, TIDAK TAHU,OH I DONT KNOW THAT,REALLY?,WHAT?SORRY CANT HELP YOU, I THINK I NEED A YEAR TO FINISH THAT ....dan macam2 kata2 alasan lain lagi
ini bertujuan untuk mengurangkan beban kerje studio yang semakin membuak2 sjk 2 3 hr ni..
sbbnye...
1- kalo ckp je tau, kompem la akan wujud muka2 kesian dgn intonasi 'bleh tlg x?'..pastu bg selepuk...esoknye dpt berlepuk2...cis
2- kalo ckp je free, mesti la..dpt ayat ni 'eh,i think ni kene ubah cmni,ni lak ubah camtu, tu lak ubah cam three, three lak ubah cam four'..fantastic four sungguh!
3- kalo ckp je,'apsal korg buat cmni,patutnye cmni n cmtu<--as if ak nk ajar mende yg betul n short cut...trus la dorg akan ckp...nope, cikgu2 xske wat cmtu!...so, yg u buat cmtu, kene ubah....ler....ak lak yg kne ubah....huhuhu...diam sudeyh....
4- kalo dorg tnya je bab otoked, ckp je..sumenye dilukis sendiri kerana dipercayai cegu2 amat marah jika pelajar guna block atau perpustakaan otoked..kata depa huduh...ler...bihtu baik wat manual dr awal...xgitu?


konklusinye, kalo dorg tanya reti x buat sometg, ckp x...ckp je 'sy x pnah blaja?'...i dont know...'ler, xtau lak kewujudan sofware photoshop ni..kt negra kitorg guna pensel ngn pembaris je...WHAT?potosop..otoked<---nama binatang peliharaan ke?xpnah dgr pn..... ckp je r mende yg berbunyi kmpung!

moral of d story..kampungkanlah diri anda sebelum anda kempunan nak tidur malam!

huhuhu......1150..stayed up buat reti! br nmpk ala2 struggle giler!...hahaha

Tuesday, October 7, 2008

loch ness!

kisah kali ni
ak saje la nk buat cerite psl lawatan ku ke loch ness
sbenarnye loch ness ni adelah tasik yg besar giler
n depercayai, konon2nye ade r makhluk nama nessi dok situ
ala mcm dlm citer water horse tu
makhluk tu r
tp xd r plak makhluknye
cuma, best je
cantik giler pemadangan
tp tgh sejuk
nk begamba pn beku
haahahah

p/s ..boring2 lepas mkn sushi!

Wednesday, October 1, 2008

raya

alhamdulillah
tamatlah bulan puasa ..beberapa hari yang lepas
teringat lak kalau kat msia,mlm2 sblm puasa ni..sibuk la nk tgk peyimpan mohor2 besar diraja (yg x pernah tukar org lain since i remebered), berucap
penuh suspen ngn cemas
ye r..klo raya,kne stat masak..kalau xraya,bleh r byk kn beramal utk hr2 ramadan terakhir

for those who invited me to their open house
thank you very much....mmg mkn byk..
first rmh kak najah/ustz burhan...ade pulut kuning,lodeh,nasi impit,kari ayam,udang kicap,ayam lauk mcm lauk paprik..ak pn xtau

second rmh bwh rmh kak najah,sori ..terlupa namanye..rmh yg kalernye mmg meriah..nk smbut raya la kan...huhuhu...ade laksa n rendang2...waaaaa

ketiga-rmh ustaz irfan/kak najat...fuh, mmg best rendang dia..nk je mkn byk,sib baik ustaz pesan jgn mkn byk...dia kata nk mkn byk dtg hr ahad ni dia wat open house...

ke4-rmh kak nawal-g rmh dia..terus lepak2,makan2 sambil berhibur ngn lagu raya yg video klip dia mmg nk jimat kos..dh la letak model tangkap tepi jalan je....siap x hapal skrip lak tu...cis...tp..mmg sume org gelak gile r tgk video klip dia...hilangla kesedihan d pagi syawal...hahahah

ke5-rmh kak nur- dh ptg skit,lps zhur..mkn rmh kak nur-tq kak nur sbb x buat kek buah..kek coklat mmg sedap...pastu,siap ade air sarsi...sume org dok minum tu je..kt sini org pun boring hr2 minum jus ngn air gas...ak hr2 air masak je...

ke6- g rmh kak omai..trus solat mgrib kt situ...huhuhu...nasi impit ngn rendang daging...sedap2

ke7-rmh tasya...dia wat tahlil...so, mmg ramai giler r rmh dia...ni yg plg ramai sbb sume dtg serentak..sampai kne dok luar rmh...apa2 pn...mmg sedap la lodeh....

dengan itu
sy mengisytiharkan.....elok2 dh turun berkilo2 sempena pose,dh naik blk
heheheeheh
xpe..janji best

p/s tq kpd encik lecturer sam penn yg memberi cuti kpd ku<---jasamu ku kenang..pasni ak bg ko cuti xmas lama2..xyah dtg studio,xyah cek design...heheeheh

tq kpd tuan2 rumah yg wat open house,

tq kpd kak nawal yg sanggup bw kitorg ke hulu ke hilir<---sbnarnye dia yg lapar,jgn marah ea kak nawal!

n tq kpd sume yg telibat dlm menjayakan rancangan 'rayaku terlebih raya di perantauan'

Monday, September 29, 2008

kisah karipap...bukn kisah kaisara

suatu hari yg agak memenatkan utk seseorang yg baru sampai aberdeen n xd wat apa2..
utk hr ni, ak tlh membantu kak nur utk wat karipap bg mencukupkan bilangan hidangan utk buka pose PMA (persatuan melayu aberdeen)...
bila buat karipap ni
ak teringat suatu kisah di malaysia..atau specificnye, kat pangsamurni ..rmh intan dlu

suatu pg...
kelihatan seorang makcik menjual kuih
lalu seorang pelanggan yg kaya raya iaitu ak pn dtg nk membeli kuih

i:makcik,kuih karipap ade?
makcik:ade nak..ha ni dia...(sambil menunjukkan kuih karipap dia)
i:ni inti pe cik?sardin ke kentang?
makcik itu sambil memandang muka ak ngn serius...:dik tau tak,sebenarnye asal kuih karipap ni xd sardin...zmn dl org buat kuih karipap ni kentang je,xd sardin...bla bla bla sambil meng'explaine' kuih karipap yg dibuat org dahulu
1:jd, makcik,ni karipap sardin ke kentang?
makcik:karipap kentang la dik....

ak merasa amat x puas hati sbb punya r lama dia dok explaine asal usul salasilah karipap dia tu semata-mata utk bitau yg dia xjual karipap sardin..hanya menjual karipap yg ori shj iaitu karipap kentang......ak pn blah dr situ tanpa membeli kuih sambil berfikir ttg sejarah karipap malaysia... nk je ak ckp..karipap pn xd makcik, currypuff ade la...huhuhu

p/s akibat byk makanan..sume org wajib bw blk laukk....ak pn bw blk jugak....save my money..xyah kuar duit beli makanan...jimat duit umi ayah ku...hehehehe

Sunday, September 21, 2008

aberdeen-glasgow-dundee-aberdeen

Salam
i wake up early for my suhur.. Noticing it is almost the end of Ramadan yet so many things need to dash for…al-quran, lailatul qadr..etc

Having a nice sleep after a one day marvelous trip is the best thing u can imagine…

Aberdeen
700am – kak najah arrive to pick me….we r going to Glasgow..Yahooo
1000am- arrived after pass by Dundee...along the road I saw a HERD of lamb …quite a picturesque view…huhuhu

Glasgow
1030 –start the talk by Ustz Burhan …actually ceramah on lailatul qadr, 1 night better than 1000 month. So lets improve n boost up our ‘amalan’ for the last remaining days
1130- end of talk..then a little ‘good bye’ party (without food, since everyone is fasting)…we just have a chat with people of Glasgow that mostly are my new frens except pakcik shahbudin(shahbudin, shahabudin….sori la kalo salah eja) family….hehehehheheh…it is really interesting that we are easy to get close to people when we r far away from our country…so senang la sikit klo nk jln2 ke Glasgow..sbb dh de contact
1200- Went for shopping at kedai2 encik2 Pakistani which I don’t really remembered the name…we went for several shops and I do buy few things for my conveniences in the near future…fuiyooo….dorg ni mmg kaya..dh rajin keje, mest r kaya..benarlah kata pepatah..usaha tangga kejayaan…

1500- Tired of shopping, so we head on to mosque. And surprisingly, Glasgow mosque is somewhat big compare to Aberdeen mosque …hahahah..sape pnah pegi tau la

1600-we went back to Aberdeen

Dundee
1900- We stop by Dundee Mosque to break fast (iftar)…and again, the mosque is rather large compare to Aberdeen’s …ala…kalau masjid je besar..org xd..xguna gak..hahaahha
Met some Malaysian, and again, add to my number of frens here…hahahah..jln2 leh singgah rmh korg…huhuhu

Aberdeen
1030- Finish our pray at the Dundee mosque and head back to Aberdeen.
Sume org dh penat n ngantuk…so, kak najah n kami ni mmg dh tido dlm kete, meninggalkan pak ustaz medrive kete sorg2..hahaah..tq2

1150- arrive at linksfield hall…just get some of my things, burger n beras..(ber ber)
Ah, esok lusa la amik brg lain…hahaahaha ..sleeeeeeeeepppppp

Wednesday, September 17, 2008

hari2 yg kurus...hahahahha

salam
so
hr ni penat
jln lbih 7 km..hahahaha
kalo mcm ni hr2 leh kurus
perkara yg dilakukan hr ni :

300 am :bgn pg..prepare utk sahur..sbnarnye terbanguna awal..xtau la apsal
400 am : mkn2 rehat2 tgk citer jepun...chatting ngn korg2
500 am: solat subuh n sewaktu ngn nye
600 am: chatting la n lyn muvi jepun lg..x abis2 kisah adik beradik ni..best la gak...ranking 3/5...kiken no aneki..yeke ni tajuk dia..lupa2
700 am: mandi..bapak sejuk giler...patut le ak tgk dak flat ak xd yg rajin mandi slain ak..mcm bilik air tu ak yg punya...ahahhaha
800 am: smbg layan cite jepun lg..huhuhuh
930 am:trun bwh utk jumpa elizabeth..malangnye xtau no blik dia..so oleh kerana cuaca yg sgt sejuk..tepaksa tgu dlm bangunan je..tp dia x lalu sampai la ke pukul 1030
1030 am:ak fedap dia xlalu..ak pn g tesco bli brg sbb ak nk pecahkan duit..so ak bli tomato, spagheti, soya milk, timun, roti sebantal...la..sumenye cume 5pound....mcm klaka je
1100am : blk hanta makann kt bilik n kems fridge..ye la tu kemas..
1200 am: tgu msuk waktu smbil tgk cite jepun yg dr td x abis2.....
1330 pm:solat zhr n kuar ke info zone schoolhill
1430 pm:sampai ke info zone lepas jln dlm 4km..pusing2 sana sini..cis..map kt google tu tiopu..xsama ngn keadaan skrg yg tgh under construction..cis2
1500pm:setel sume n blk..singgah masjid...tgk sunyi n sepi je....
1600pm: sambung chat ngn intan lak....sampaila msuk asar
1630 pm: solat n sewaktu ngn nye..sampaila..boring dok wat mende ni
dah...ak nk g buka pose kt msjid
wslm

Sunday, September 14, 2008

first day la ni...

salam
so this is the 1st day (actually, the 1st time i post this msg from uk) in aberdeen
huhuh..the weather is pretty cold + windy + raining all day
yesterday, i went to the Aberdeen muslim women society break fast program which I met a lot of other muslimat …..woa…it was quit a number of them …we eat dates with milk (sure. I don’t drink milk) n perform maghrib prayer jamaah ..

Later, we was served with nasi briyani ( I don’t know wether this briyani, nasi minyak, what ever…)

It was delicious since this is my 1st rice meal after the 12 hours in flight, a bored time waiting for transit, n a whole day looking for a hall…. Huhu

I planned to walk around this area after zuhr…. Looking for any other interesting building bcoz I don’t find any buildings that amaze me much from yesterday….…hahahahahah….

p/s bangunan sume kaler coklat ngn kelabu je … bentuk pn same je..…boring2…

Wednesday, September 10, 2008

pegi haji?

salam
ni last week kt msia
so pasni dh kt uk
insyaAllah my flight to aberdeen on this friday, 12/9 , 1130 pm..
transit kt amsterdam..huhuh
x sabar n cuak la gak

since, i am going this week
so tadi, my uncle n aunty pn datang la melawat
terbalik
patutnye ak yg lawat dorg..tp nk wat cmne..too bz n too lazy utk kuar rumah
so.. mereka pn membuat panggilan scara mengejut
utk dtg rmh ala2 ambush gitu

pak anjang, mak ngah n pak ngah, cik na n pak ude..also cik nur ade dtg a day b4 dorang..
rase bile org nk dtg rmh ni
mcm nk g haji
n of coz..mcm2 la yg dipesan seperti...jaga diri, blaja lek lok n x lupa gak ..kalo kawin org sana jgn x jemput lak
haahahha
plg best..mereka2 di atas telah menghulurkan bantuan keewangan berupa ringgit malysia sebanyak rm600+-..hahaahah
best2
ni rase nk staudy overC je..rase mcm g haji pn ye gak....
ahahahahhahahah

neway....ak merasa amat bertrima kasih pd mereka2
n insya Allah jumpa lagi

salam ramadhan almubarak

p/s sempena lan ramadhan ni..byk2 la beramal..ade sesape nk sedekah duit kt ak lg?

Wednesday, August 27, 2008

gamba2 konvo



ni bunga n shinchan dr umi, ayh, kie n my family....


ni lak dr aina..tq2....

thanks to all who did contribute in my life, helping me to become stronger....may Allah bless us

Monday, August 25, 2008

konvo dan kongo

salaam
till today..i think it has been quite some time since my last post
suddenly rase nak post dlm english lak...hahah
so i might continue this in english...i think
it just about my graduation day where I met most of my old fren from utm..Coursemate and roommates ....all came long away from their hometown just to attend this occasion.. Yes, some of my fren stay in my house. so we really have a long, good chat.talk about things, next step, education, work, salary, n of coz about other fren who cannot make it to come...

on the graduation day, I was really excited n become more energetic when I see all my course mate wear their robe (black in color with thin maroon lining....) then suddenly a fren of my said;

diba: husna, ko x rase ke ni macam jubah harry potter je?
Me: a ahla...mmg mcm jubah dia..hahah
so. we took some pic n then entered the hall where we are not allowed to take pictures anymore..its is rules where no pictures allowed while the program.

then...after wait for about 30min, we start to line to receive our diploma from prof. ir dr siti hamisah tapsir (ala, makcik siti la yg dok dekat opis umi dlu)...she smiles n congratulated me ..n suddenly I found that I already seated with the diploma in my hand...ahahahah...nervous siot!

so..gamba2 konvo akan di update later

huhu

Monday, August 11, 2008

apsal ni

थिंग ठाट इ रेकॉर्डेड ओं माय बर्थडे... अन्योने कैन रीड थिस?
anyone can understand that/.?

Tuesday, August 5, 2008

kejar mengejar

mmg seharian kehidupan kite x dpt lari drpd aktiviti kejar-mengejar ni
tekejar2 siapkn asgment
tekejar2 nk submit dwg, model pe lain2 lg r
dan mcm2 lg r sesi kejar mengejar

igt2 blk
lama sungguh rasenye x kejar ayam
masa kecik2 dl
masa br pindah kangkar pulai
masa skola rendah
masatu..arwah nenek yg dok sblh rmh ak masih ade
dia bela ayam
comel2 anak dia
tp x tahan r bila mak ayam n bapak ayam masuk kwsn rmh ak
nnt dorg asik berak je
time tu r pasukan pengejar ayam profesional terdiri drpd aku,esan,sapik n kdg2 kie ,kakak pn ade
kitorg kene r beraksi
sush wooo
nk halau deme kuar
dh r org buka pagar sluas2 alam
dia xnk gak kuar
dok lari r pusing2 1 rmh
tensen
tp time tu r sonok
rase mcm kejar pencuri je
sbb kene rancang taktik yg baik n bagus utk make sure ayam2 ni terlari kuar dr rmh ak
mmg sush
so..drpd beberapa insiden ni la..ayah decide utk tidak membenarkan dalam apa keadaan pn utk pagar dibuka dan dibiar terbuka lebih dr kadar utk kereta masuk parking dlm rmh..sbb tu pagar rmh ak sll tutp..br mcm citer hantu..rumah ak dh r sunyi..pastu bedepan ngn ladg kelapa sawit..muahahahahaah


p/s huhu..saje je tulis ni
coz br lepas belari dr kejar ayam..kejar ngn ibu lak tu ....susah nye...sib baik bejaya...dh 10 thn xkejar..hahahahaah

Monday, August 4, 2008

kisah ayah + blog kitorg

hehe
sejak dr kecik
ayh ak ske cite mcm2
pekara n isu2 smase sume dia cite
co
kelakangan ni
dgn politk yg pelik2
kes2 baru n lama pn dibangkit blk
isu2 harga minyak n barang naik
jd smakin byk la cite yg ayh ak cube sampaikan
sampai my mom ckp 'i think u need a blog, kalo u cite kt kitorg, bukn leh effect pn'
ye r
btul gak ckp mak ak
mmg xeffect pn
tp ayh ak r
sjak ak kecik
klo mende2 dia rase xbtul
dia sll tegur kt paper
tp...korg pk r sndiri...xkn r paper nk kuarkn
xkn paper nk tulis pe org xpuas hti ngn pemerintahan ke ape ke .....
so...ayh pn mcm decide nk berblog
ye r
mcm kitorg adik beradik
pastu dia minta ak ajar
but till today xd mase nak ajar dia lg
coz beliau seorang yg sgt bz...huhu

xsabar tgu blog ayh ak nanti
yahoooo.........

Tuesday, July 29, 2008

Monday, July 28, 2008

kisah sekadar peringatan...

Pada suatu hari, Shalahudin al-Ayubi sedang duduk di dalam perkemahan. Di saat dia sedang serius memberikan wejangan, tiba-tiba ada seorang perempuan kafir berdiri di depan perkemahannya. Perempuan berwajah muram ini berteriak dengan suara yang memekakkan telinga, sehingga suasana menjadi gaduh.

Melihat kejadian tersebut, para prajurit segera bertindak menjauhkan perempuan itu dari perkemahan. Namun, Shalahudin mencegah dan memerintahkan para prajurit agar membawa masuk perempuan itu. Begitu perempuan itu menghadap, pimpinan umat yang berhasil merebut kembali Jerusalem dari penguasaan Tentara Salib ini segera menanyakan hal yang menyebabkan perempuan itu bersedih. Ia menjawab, ”Anakku diculik dan suamiku disandera sebagai tawanan perang. Padahal, suamikulah yang memberikan nafkah buatku.”

Pernyataan perempuan tersebut membuat Shalahudin terharu. Seketika itu juga dia memerintahkan para prajurit agar segera melepaskan suami perempuan itu. Dia juga memerintahkan para prajurit, agar mencari anak yang hilang diculik.

Mendapatkan perintah tersebut, secepat kilat para prajurit melaksanakannya. Sampai akhirnya berhasil mendapatkan anak yang diculik itu. Dan dengan segera pula, si anak diserahkan kepada ibunya. Betapa bahagianya perempuan itu mendapatkan suami dan anaknya kembali ke pangkuannya.

Perempuan tersebut sangat berterima kasih serta memuji Shalahudin. Mendengar pernyataan dari perempuan itu, Shalahudin berkata, ”Kami tidak melakukan sesuatu apa pun, kecuali apa yang telah diperintahkan oleh agama kami.”

Mendengar ungkapan Shalahudin, perempuan itu lantas bertanya, ”Apakah agama tuan memerintahkan kasih sayang terhadap para musuh, serta membantu orang-orang yang lemah?” ”Benar bunda,” jawab Shalahudin. ”Islam adalah agama Allah di dunia ini. Agama-Nyalah yang senantiasa memberikan rahmat serta menjadi penyelamat bagi seluruh umat.”

Mendapat jawaban ini, perempuan itu tergugah benaknya. Ia pun bersyahadat bersama suaminya. ”Saya mencintai agama yang senantiasa bertoleransi dan mulia itu, seperti yang tercermin dari sifat-sifat dan akhlak tuan.”

Begitulah dakwah yang diajarkan Shalahudin. Ia menunjukkan dua hal sekaligus, Islam adalah agama yang santun dan mengajarkan toleransi. Dialah pemimpin Islam yang disebut dengan nada hormat, bahkan di kalangan pembesar Tentara Salib. Shalahudin menunjukkan, Islam adalah rahmat bagi seluruh alam. Islam membawa perasaan nyaman terhadap pemeluknya, juga membuat orang lain simpati.


p/s ..sebagai umat islam kini..ak rase amat malu ngn sikap2 kita,.. dh la org skrg cepat menghukum org...pastu..nk berbaik ngn yg bukn islam pn sush..huhuhuh

minggu yg best

setelah hampir 1 minggu berjalan2 n menghabiskn duit mak bapak
terasa lama sungguh ak xmenaip
ni baru je blk dr tganu lak
sesaje r g tgk taman tamadun islam yg org kecoh2 tu
sempat r ak g tgk masjid kristal
hmm...xd r besar sgt
kubah je byk...design dia lawa gak r
cun2
cume yg xbagusnye..location toilet n tempt wudu dia
sume kt luar bangunan
kn ke xbagus..so kalo hujan...nk amik wudu kt luar..pastu, laluan dia kecik je..berebut-rebut la nnt org nk lalu kt laluan nye
pastu....tmpt wudu pmpn jauh..kene r lalu kawsan laki..ni plg ak xske
sush..ak ske mcm masjid utm skudai
separate kwsn laki pmpn
pintu pn lain2
xd r bertembung kalo dh mask masjid
pastu laluan laki pmpn pn xcampur
lg best masjid utm..best2
kalo psl taman tamadun islam tu....mmg best la
cume yg peliknye, nape r scale bangunan yg dorg bina tu xstandard
xke sakit otak engineer nk bina scale 1:5.7...hahaha
lawak sungguh..apsal x scale kan genap trus... 1:6..xd sush2 nk kire
pelik sungguh...huhuhu..byk lagi r scale pelik..1:6, 1:8.5 dll...huhuhuhuhu
so ak merasakan bhwa apa yg dorg buat tu bagus dah
cume...if scale tu dpt selari..sama je
at least kite dpt bezakan size bangunan tu....kcl r yg mmg besar giler..xleh r wat scale bsar2 sgt...huhuhuhuhu.....

Thursday, July 24, 2008

miri, kiri, kari,tiri, diri, sori....

salam
lama sungguh rasenye x menulis blog
mungkin disebabkan aku ke miri br je aritu..rase lama dok miri sbb xberapa seronok
tmpt n jln2 sume ok la gak
cume mkn xbest
hahahha..mmg best mkn kt smenanjung
mereka2 yg dok semenanjung patut rase bersyukur kerana dikurniakn kedai makan yg byk, bersepah2..n sedap2 lak tu
huhuhuh..sesungguhnya mkn itu sgt penting....huhuhu

Friday, July 18, 2008

warna warni drawing & kehidupan

alhamdulillah
pertama2 ak bersyukur padaNya yg memberikan kejayaan kepadaku dan seluruh kehidupan saudara2 ku
it is really something that i had wait for such a long time..ha...n just yesterday i got the offer letter...
but iam still think wether to go there or not..since Aberdeen is too cold....heheehh compare ngan malaysia la....so..takut la plak tgh2 jln terbeku n menjadi snow man tatkala winter nnt..
so..i just wait for the oz aplication 1st
but still....oz pn kt selatan,...so, still xleh r ak menjauhkan diri daripada kesejukan lagi...hmmmmm..

i ask my brother,esan yg kt adelaide n he said that 'ala, kt sini pn below 10 C kadang2...xbeku pn'
N 1 lg yg bestnye oz, printing sume dh masuk dlm kuota..kirenye, dh byr yuran r...so pasni leh r dwg ak meriah ngn warna warni...ye r, masa kt utm, mahal oo...1 a1= rm 40..kalau full kaler r..so
senang citer, ak xpnah print kaler pn...if nk kaler, print a4 je...hehhe


so...still..mcm bese
undecided, uncertain n whatever laaa

Tuesday, July 15, 2008

aku dh kata JANGAN

salam
kepada sume2 mereka2 yg ske ngn perdebatan
mmg rugi giler r korg xtgk debat antara anwar vs ****<---ak sampai skrg xleh ingat naama dia sbb debat dia yg xberkualiti...aduhhh...sori2 kpd pendebat tersebut
nk dipendekkan cerite....
adelah lbih bagus menonton debat ini secara bersama2 dgn keluarga... ala2 hiburan seisi keluarga gitu...setidak-tidaknye...informasinye bagus , mantap n xd r memutarbelitkan fakta mcm satu channel kt .negara kita... tu ....tv*...
sekaligus debat ini dpt membuka mata tuan hamba dan patik skalian makhluk agar lbih memahami akan tahap kebijakan dan kebajikan yg dimiliki mereka2 yg di atas tu...
adekah mereka bijak dlm berkebajikan?
dan adekah mereka berkebajikan atas nama bijak?
atau sekadar mengaburi mata kite..ngn janji2 manis dr dlu lg...kan ke mcm xbese?

aaaaa...ak dh fedap, boring, celaru, nyampah,nyesal, sengsara dan sgala perkataan yg sesuai diertikan ngn situasi ak skrg......

daaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..........

Sunday, July 13, 2008

hr yg bese

macam bese
bangun pg..tgk kain ape yg nak dijual kakak
pastu sidai r baju lak
pastu tgk pokok plus menebang, cantas, takik sume batang2 pokok yg xnak kuar buah...haaa...marah tul ak
dh betahun tanm..xnk idop lak
cis
pastu..g kedai bunga
cr r lg 2 3 jenis bg meriah skit rmh ak
pastu...jeles je tgk bunga jiran ak yg lawa giler
leh r ...dia dh pencen....bunga je 24 jam
best o....mcm syurga dunia je rmh dia nye bunga...hahaha
ni ak merangkap insan jeles yg xkesampaian utk jd tahap lawa cmtu
pastu..g bli cat...ade la 1 tong utk preparation akak kawin

pastu...
g tusyen
ajar dak dajah 6
aduhhh..byk prob la plak dak ni
tp xpe...akn ak kuatkn usahaku untuk menolong ank bangsa
pastu...blk
mkn tgahri kul 4...pnat...
tgk cardcaptor sakura
pastu g tanam pokok yg bli td
pastu..main freessbee <---ak xreti eja.....main ngn syafiq guna talam yg besar giler wat kuih tu
pastu..tekene kaki sampai dh sakit n mcm nk bengkak
pastu...berehat r
sbb sakit kaki
n g tgk c.s.i lak ngn umi smbil mkn nasi lauk mcm2
pastu...tgk GTO..citer berabad dh tu..
n pastu...berchatting n buka frenster nye blog
n mengumumkan penutupan blog tu
pastu
taip plak kt blog ni
yg ak tgh taip skrg ni
n satgi ak nk post apa yg ak taip ni
n off komp
n tido
....waaaaaaaaaaa penatnye....

Thursday, July 10, 2008

hari yg hujan

alhamdulillah
setelah beberapa hari menunggu hari hujan untuk tiba
mmg ternanti-nanti sbbnye dh hampir 3 hr xhujan
hingga tempayan yg dahulunya penuh
telah kembali terisi
seronok btl hujan mcm ni....rase sejuk n meningkatkan rase utk tido semakin membuak-buak
huhuhuh
bestnye dpt tido
kpd kwn2 yg kt padang pasir tu
bersaba la
nnt blk dpt r merasa hujan kita yg best
huhuhuhuuhuhuhuh

....slmt menyiram pokok....

Wednesday, July 9, 2008

burung kenyalanggg















waaaaaaaaaa
mmg besar
ni bukan le 1st time ak tgk burung ni
masa kecik kt zoo pn pnah nmpk
tp ni 1st time nmpk kt rmh ak
ahahhahaha
rase cam best
sib baik sempat amik gamba
..haaa
yg backdrop tu lak
gambo pagar n lampu pagar
pastu ijau2 tu daun pokok pisang
jgn xknl lak korg nnt
maana la tau
ade yg xpenah nmpak pokok pisang
huhuhu
bahaya la kome ni
hauhauahuah

Tuesday, July 8, 2008

1st

ni saje try
ak dh lupa link lama blog ak
pastu nk sign in pun xtau pasword
cis
sabo2
tu yg buat br
nnt lupa yg ni lak
wat br lg
hahahaahah
alang2 mende free
mari gunakan sepuas hati
yahooooo