peMakLuMAn daa....

aDelah Ini DiumuMkaN bAhAWasAnYa adaLAH tAK dibEnarKAN seBarAng AyaT yAng BeruNSur Lucah, CaRut, CaCi-Maki yaNg BleH mENiMbULKAan iSU KePadA BanGSa, AgaMa, NeGara daN Kata2 Yang SamE WaktUNya MelaInKaN DaRiPaDa TauKe BLOg sEnDiRi...... HarAp SemuA PeLaWat DapAt MeMaTuHI perATUraN SuCi ini......Idop Budi BAHasa...
budi bahasa, budaya kita!

boycott la wei...

http://inminds.co.uk/boycott-brands.html

Monday, September 29, 2008

kisah karipap...bukn kisah kaisara

suatu hari yg agak memenatkan utk seseorang yg baru sampai aberdeen n xd wat apa2..
utk hr ni, ak tlh membantu kak nur utk wat karipap bg mencukupkan bilangan hidangan utk buka pose PMA (persatuan melayu aberdeen)...
bila buat karipap ni
ak teringat suatu kisah di malaysia..atau specificnye, kat pangsamurni ..rmh intan dlu

suatu pg...
kelihatan seorang makcik menjual kuih
lalu seorang pelanggan yg kaya raya iaitu ak pn dtg nk membeli kuih

i:makcik,kuih karipap ade?
makcik:ade nak..ha ni dia...(sambil menunjukkan kuih karipap dia)
i:ni inti pe cik?sardin ke kentang?
makcik itu sambil memandang muka ak ngn serius...:dik tau tak,sebenarnye asal kuih karipap ni xd sardin...zmn dl org buat kuih karipap ni kentang je,xd sardin...bla bla bla sambil meng'explaine' kuih karipap yg dibuat org dahulu
1:jd, makcik,ni karipap sardin ke kentang?
makcik:karipap kentang la dik....

ak merasa amat x puas hati sbb punya r lama dia dok explaine asal usul salasilah karipap dia tu semata-mata utk bitau yg dia xjual karipap sardin..hanya menjual karipap yg ori shj iaitu karipap kentang......ak pn blah dr situ tanpa membeli kuih sambil berfikir ttg sejarah karipap malaysia... nk je ak ckp..karipap pn xd makcik, currypuff ade la...huhuhu

p/s akibat byk makanan..sume org wajib bw blk laukk....ak pn bw blk jugak....save my money..xyah kuar duit beli makanan...jimat duit umi ayah ku...hehehehe

6 comments:

  1. cayalah makcik tuh nyer marketing strategy. suro r die wat muzium karipap dpn stall die tuh

    ReplyDelete
  2. power2, inilah namanya apresiasi sejarah watan.

    tapi betul, tak bagus makan sardin. nanti tulang enta reput..

    ReplyDelete
  3. marketing strategy ape nye?
    ni mest nk jd cegu sejarah time skola tp dpt jd cegu kemahiran hidup
    sbb tu dia stadi btul2 asal usul karipap tu

    ReplyDelete
  4. mmg le xbagus makan sardin
    tp..karipap pn bukan bagus utk di makan sll..byk minyak...huhuhuhu

    klo ye pn xbagus,makcik xyah la nk terangkan psl sardin..sib baik xtnya asal usul kentang,tepung,minyak
    mau berjam2 dgr dia explain...huhuhuu

    ReplyDelete
  5. eh, mana una tau? ntah2 dia memang cikgu sejarah yg jual karipap part time. maklumlah, cari side income kat kl.

    ReplyDelete
  6. haha
    ye x ye gak
    xleh look down kt people
    ntah2 makcik tu chef terkenal tgh buat bancian tahap kenikmatan karipap2 berinti kentang di malaysia

    ataupun makcik tu sbnrnye studen phD tgh wat asingment utk phD yg bertajuk 'asal usul sejarah melayu, dan pengaruh pemakanan dalam ketamadunan melayu'

    there is possibility....

    ReplyDelete

apakah?