peMakLuMAn daa....

aDelah Ini DiumuMkaN bAhAWasAnYa adaLAH tAK dibEnarKAN seBarAng AyaT yAng BeruNSur Lucah, CaRut, CaCi-Maki yaNg BleH mENiMbULKAan iSU KePadA BanGSa, AgaMa, NeGara daN Kata2 Yang SamE WaktUNya MelaInKaN DaRiPaDa TauKe BLOg sEnDiRi...... HarAp SemuA PeLaWat DapAt MeMaTuHI perATUraN SuCi ini......Idop Budi BAHasa...
budi bahasa, budaya kita!

boycott la wei...

http://inminds.co.uk/boycott-brands.html

Monday, January 10, 2011

selamat tinggal 2010 dan 2011 yang belum pasti

jan - april 2010- aku praktikal di firm arkitek. alhamdulillah, firm yang menyediakan ruang solat , bos yang baik dan islamik (solat, tidak kedekut, baik hati etc..n bujang..haha..kot2 la ade sesape nak try?) rakan sekerja pun terbaik! alhamdulillah ditemukan dengan manusia yang tidak kedekut ilmu .tq semua.

bekerja di firm akitek banyak membuka mata. aku tahu mana medium2 utk merasuah jika projek tidak lulus (tapi firm aku x buat rasuah2 ni)..aku tau kenapa projek ni terbengkalai.aku tahu banyak rahsia2 yg kalau diReveal hanya memalukan kerajaan.aku jd lebih banyak tahu n aku tahu banyak lagi yang aku tidak tahu.. ya Allah, bukakanlah mata orang2 johor esp untuk memperjuangkan n menerima islam.amiiin..cukup2lah kontraktor menipu bahan, bomba tipu requirement, majlis pun nak menipu..kenapa kita redha hidup dalam dunia ini? pening juga kerja di firm yang ikhlas dan tidak menipu....huhuhu..

n ye..sultan johor mangkat..so kena berkabung..1st time aku berkabung..biasalah,sultan2 ni kn idop lama..orang2 baik kan banyak mati cepat..stess gak berkabung ni..pic here http://www.facebook.com/album.php?aid=46637&id=1538928641 ..'berkabung erti cinta atau takut? http://www.facebook.com/note.php?note_id=279715686195

mei 2010- alfatih dan hazim dilahirkan. sebagai 1 n only 'makcik'. macam biasa, aku pun berhenti kerja kat opis n mula kerja sebagai bibik menjaga kak maryam yang dalam pantang lepas bersalin. kena masak lauk org bersalin.maka, aku telah mendevelop skill untuk menjadi emak mertua (in case menantu or anak aku bersalin nanti)..selain skill menjaga baby, dan skill memekakkan telinga malam2 buta kalau baby melalak..hahaha..kadang2 mls gak nak layan..penat kot..jahatnye aku! http://www.facebook.com/album.php?aid=84721&id=1538928641

skill berlakon sebagai doctor, fisio, housemen or apa2 sahaja yang boleh buat aku berjaya masuk ke wad ICU khas untuk bayi (mak bapak je boleh masuk) juga di develop. alhamdulillah tak kantoi <--boleh ke aku guna alhmdllh? tapi ini bukti betapa loose nye sistem sekuriti hospital.kalau aku orang jahat.mudah aje ak nak curi baby2 tu..hmmmm

end of mei- mek (kucing) aku pun lahirkan 6 ekor baby yg sht. rase sedih sebab masa tu aku di penang menjaga alfatih. n dapat sms drpd umi 'mek dah selamat beranak. mommy n babies sehat' . ak sedih sebab bukan ak yg menyambut kelahiran anak2 mek. entah la...http://www.facebook.com/album.php?aid=62090&id=1538928641 maybe sebab aku yg jaga mek.aku bw mek g klinik klo dia sakit. aku bg dia makan ubat hari2 time dia selesema. aku cek kalau2 di cirit birit. aku bg makan n aku mandikan mek tiap2 bulan..sebab tu aku sayang mek kot..hehehe.. (aku dan adik beradik aku la..bukan aku sorang)

jun-july-ogos- kehidupan seperti biasa, , sama2 kami 3 beradik (aku, esan n sapit ) bergilir2 menjaga hazim. boleh dikatakan, ini memang antara cabaran menguji keteguhan iman n ketabahan hati menerima ketentuan Allah. apa2 pun, famili adalah nyawa.sedikit yang dicubit, pasti akan sakit seluruh anggota.. INI ANTARA ujian yang paling mematangkan hidup aku. rasa 'kebersamaan' antra famili diuji Allah .. 'duit boleh dicari, tapi masa that we spent together tu susah nak dapat semula. so better appreciate it before its too late'..aku perhati hazim sangat suke jika didukung oleh uncle Tet.mungkin sebab empuk dan uncle tet sangat macho. hehe..

dalam tempoh setahun di malaysia, banyak aktiviti nisa' yg aku join.usrah, masuk kpg keluar kpg, hari sukan tadika dll..terbaik r nisa' ..read further.. http://www.facebook.com/note.php?note_id=325740671195 pic here http://www.facebook.com/album.php?aid=49235&id=1538928641

september- october-november- here i am . back in aberdeen..n sambung kembali tugas2 sbg pelajar. nothing special..cume yg menarik, aku jadi makcik kantin jual makanan kat uni aku hampir setiap hari.agak penat tapi aku ok je demi duit! hahaha.. http://www.facebook.com/album.php?aid=87596&id=1538928641dalam usaha mencari duit banyak2 nk melepak kat mesir summer ni (bior lebih terbakar dr biasa)..muslimat, sape nk join? jom!

disember- ini 1st time aku 'sambut' tahun baru di UK.percaya atau tidak. 2008 aku balik msia n sambut tahun baru dalam flite dr malaysia-uk. 2009 pula aku sambut tahun baru d malaysia. so, ni 1st time aku rasa krismas , boxing day n new year di UK. n tahun baru ini sangat bermakna sebab aku sambut dengan insan2 seperjuangan, sematlamat..indahnya ukhwah jika berlandaskan islam..ya Allah, permudahkanlah urusan kami...

overall

2010 antara tahun yang paling banyak mengajar aku untuk lebih menjadi orang bersabar dan redha. juga tahun yang mengajar aku untuk 'husnu zhon' bertempat....

hidup itu lebih indah jika sentiasa bersangka baik dengan Allah.

kadang2 kita berdoa diberikan kekayaan dunia, tapi Allah memberikan kita kerja yang bertimbun tapi gaji nya besar..

kadang2 kita berdoa diberikan kerajinan dalam menuntut ilmu, maka Allah berikan kita lecturer yang x putus2 memberikan assignment.

kadang2 kita berdoa supaya menjadi lebih pemurah, jimat n rational dalam berbelanja, Allah uji kita dengan duit kita dicuri. mungkin kalau duit tidak dicuri, kita pun membeli benda bukan2, kan?

semua yang berlaku ade sebab dan either kita mengambil yang positif2 nya atau tidak. <--pesanan penting untuk aku yang sering mengeluh..

fasobrun jameeel!

so azam tahun baru adalah berikut:

'20:68 yes! i am! and i will!!!!'

husna SANGAT Suka Study!

fuh fuh fuh.....amiiin

p/s untuk membe2 yang tengah nak mengHapal notes(notes belaja, bukan notes FB) tu.. jgn lupa baca 'sanukri'uka fala tansa'..moga Allah yang akan membacakan nota2 utk kita di hari exam nnt! gambatte!!

n oh yeah..byk membe2 skola rendah n menengah kawin...so, mabruk alaik!!.moge berbahgia..aku<--jgn harap r..aku nampak duit je skrg ni..lain2 x lagi

No comments:

Post a Comment

apakah?